Nieuws/Binnenland
1349257
Binnenland

Laatste zwakke schakel kustverdediging opgeleverd

Den Haag - De laatste zwakke schakel van onze kustverdediging is maandag opgeleverd. Nederland kan nu de komende vijftig jaar een zeldzame superstorm aan.

De afgelopen jaren zijn al op negen locaties duinen en dijken versterkt, maandag is het laatste project in West-Zeeuws Vlaanderen afgerond.

De kustversterking van tien kilometer kostte ruim 130 miljoen euro en werd opgeleverd door minister Schultz van Haegen (Infrastructuur). Onder andere bij Petten, Noordwijk en Scheveningen zijn sinds 2003 al maatregelen genomen om droge voeten te garanderen.

Door de stijgende zeespiegel en opwarming van het zeewater is het risico op krachtige stormen toegenomen. De kans op een superstorm is gemiddeld 1 procent in honderd jaar.

„Dat lijkt weinig, maar zonder goede bescherming kan de schade oplopen tot meer dan 100 miljard euro. Bovendien is de samenleving jarenlang ernstig ontwricht”, aldus minister Schultz. „Ik ben er trots op de laatste zwakke schakel nu te mogen opleveren. De Nederlandse kust is superstormproof en veiliger dan ooit.”

Lees ook: Versterkte kust kan megastorm weerstaan