Nieuws/Binnenland
1349258
Binnenland

D66: Stop nucleair transport

Den Haag - Er moet voorlopig een einde komen aan het vervoer van nucleair afval tussen de kernreactor in Petten en de officiële opslaglocatie in Zeeland. Daarvoor pleit D66-Kamerlid Van Veldhoven vandaag. Ze eist eerst duidelijkheid over het gebruik van ongeschikte containers.

Voor het vervoer van radioactief afval tussen de twee locaties worden nu ‘bijzondere vergunningen’ afgegeven om af te wijken van een bepaald type container. Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) liet eerder weten dat het lastig is om aan deze speciale verpakking te komen.

„Inmiddels wordt van de uitzondering regel gemaakt. Het nucleair afval gaat het hele land door. Ik wil zeker weten dat het veilig is. De regel is er niet voor niets”, zegt D66-Kamerlid Van Veldhoven.

De democraat wil dat het Internationaal Atoomenergieagentschap onafhankelijk advies geeft. Tot die tijd zou er volgens Van Veldhoven een vervoersstop moeten komen. Vandaag spreekt de Tweede Kamer over nucleaire veiligheid. De minister heeft herhaaldelijk laten weten dat de transporten veilig verlopen.