Nieuws
1349259
Nieuws

Burgmans: ‘Gewoon een slecht bod van PPG’

Antony Burgmans

Antony Burgmans

Gewoon een slecht bod, dat geen enkele aanleiding geeft tot een dialoog, vindt Antony Burgmans, president-commissaris van AkzoNobel het ongewenste overnamevoorstel van PPG. Dat zegt hij in een exclusief interview met De Telegraaf, waarvan zaterdag een uitgebreide versie verschijnt.

Antony Burgmans

Antony Burgmans

“Het is wat de Engelsen zo mooi noemen ‘fundamentally undervalues our company’, dat bovendien op geen enkele wijze onze andere zorgen die we geadresseerd hebben.” En die zorgen zijn er nogal wat. Behalve over de prijs leven er bij Akzo grote zorgen over de mogelijke mededingingsaspecten waar een combinatie na een overname mee te maken zou krijgen.

Sommige analistenrapporten stellen dat de mededingingsproblemen redelijk overzichtelijk zijn en zich beperken tot een miljard of drie aan omzet?

“In werkelijkheid is het een zeer complexe zaak, die Amerikanen makkelijk onderschatten. Kijk naar de overnamepoging van UPS op TNT (waar Burgmans destijds ook commissaris was). Daar zijn de Amerikanen uiteindelijk na 18 maanden weggelopen omdat Brussel zulke zware eisen stelde, TNT in erbarmelijke staat achterlatend.”

PPG-topman Michael McGarry noemde het hypocriet, als AkzoNobel zelf wel overnames doet, maar weigert te spreken over een overnamebod op het eigen bedrijf. Wat vindt u van die woorden?

“Uiterst simplistisch. Kijk, ik ben niet tegen transacties en overnames, maar wij zijn wel tegen de manier waarop men het doet. Dus doe je dat met inachtneming van wat hier gangbaar is? Het is me toch wat dat ik een voorstel krijg wat echt fundamenteel je bedrijf onderwaardeert, wat zich verder geen moer aantrekt van alle andere zaken die je aan de orde wilt stellen, en als je het afwijst, er wordt gezegd: ‘dat is hypocriet!’ Wat is dan hypocriet? Het is toch een gotspe! Terwijl datgene waar je bezwaar tegen aantekent, gewoon een slecht voorstel is. En wij hebben nooit gezegd dat we tegen overnames zijn of tegen transacties, dat hoort bij het normale economische verkeer. Maar niet elke poging lukt, dat heeft niks met hypocriet te maken. "

U bent ook voorzitter van de Stichting Akzo Nobel (houder van prioriteitsaandelen, waarmee het zich kan verzetten tegen een overname door het monopolie op bestuursbenoemingen te claimen). Jeuken uw handen al om in beweging te komen?

"Veel ondernemingen, niet alleen in Nederland, hebben beschermingsconstructies, PPG ook. Dat is niet typisch Nederlands. Wij zijn er nooit geheimzinnig over geweest, het staat duidelijk in onze jaarverslagen, dat we hem hebben, wat hij kan, en waar hij voor gebruikt wordt. Als je een aandeel koopt, weet je dat."

Is het denkbaar dat de Stichting Akzo Nobel in actie komt?

"Ik speculeer liever niet te veel, maar als het ondenkbaar zou zijn, zouden we het niet hebben, maar het feit dat het nooit gebruikt is toont aan dat er niet lichtvaardig mee om wordt gegaan. Maar PPG heeft gewoon een slecht voorstel gedaan, dat geeft geen basis voor een dialoog."

“Het bod bestaat voor 40% uit papier en de rest in contanten. Dat is ook een zorg voor ons. Ze doen dit omdat de balans van PPG het anders niet aankan. Dat betekent ook dat onze aandeelhouders straks met een belang van 25% zitten in een bedrijf dat highly leveraged is.”

Is dit een typisch gevecht tussen korte en langetermijnbelangen?

"Bedrijven moeten op lange termijn waarde kunnen creëren, en niet op een paar kwartalen worden afgerekend. Luister dan eens naar ons plan, op 19 april (wanneer AkzoNobel bekend maakt hoe het zijn chemiedivisie wil afstoten, en de opbrengst wil herinvesteren). Ik hoop dat men dan tot de conclusie komt dat er een fantastisch plan ligt, met een fantastisch management, en een bedrijf om voor te vechten.”

Klik hier voor het uitgebreide interview met Antony Burgmans over het bod op AkzoNobel, de opkomst van activistische aandeelhouders en de bescherming van de BV Nederland.