Nieuws/Binnenland
1349274
Binnenland

Groen licht voor Nederlandse pulsvisserij

Staatssecretaris Sharon Dijksma.

Staatssecretaris Sharon Dijksma.

DEN HAAG - Er mogen toch meer Nederlandse vissers met elektriciteit gaan vissen. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) dinsdag aan de Tweede Kamer.

Staatssecretaris Sharon Dijksma.

Staatssecretaris Sharon Dijksma.

Dijksma zocht en vond een oplossing voor de vissers die al flink hadden geïnvesteerd in de nieuwe techniek, maar met lege handen leken te blijven toen het Europees Parlement in januari besloot om al eerder beloofde extra vergunningen toch niet te geven.

Er mochten al 42 vissers op schol en tong met de pulsvisserij aan de slag. Dat aantal wordt verdubbeld nu Dijksma met toestemming van Eurocommissaris Maria Damanaki (Visserij) een uitgebreide proef mag beginnen naar de effecten van deze milieuvriendelijkere manier van vissen. De pulskor zorgt ervoor dat de vissen met elektrische prikkels loskomen van de bodem. De methode brengt minder bodemberoering met zich mee en de schippers besparen er brandstof mee.

Dijksma is blij dat meer vissers duurzamer aan de slag kunnen. „Het gebruik van de pulstechniek voor het vissen naar platvis houdt de zeebodem intact en het zorgt ervoor dat de helft minder brandstof nodig is. We willen met de resultaten van het onderzoek ook andere landen overtuigen dat pulskor de duurzame vistechniek van de toekomst is.”