Nieuws
1349287
Nieuws

Vrieskou nekt Franse wijnoogst

Druiven zijn zuur voor wijnkopers.

Druiven zijn zuur voor wijnkopers.

De Franse wijnoogst dreigt voor een groot deel te mislukken. De vrieskou heeft veel wijndruiven aangetast, aldus Franse wijnhuizen.

Druiven zijn zuur voor wijnkopers.

Druiven zijn zuur voor wijnkopers.

De schade zou volgens Franse handelaren tegen Reuters 350 miljoen flessen wijn uit de regio's Bordeaux, Bergerac, Cognac en Lot-en-Garonne kunnen zijn. Samen is die schade goed voor €1,1 to €1,2 miljard waarde.

In het zuiden zijn delen van de wijnteelt nu al geheel onbruikbaar. Boeren proberen met extra verwarming en ingrepen de oogsten te redden.

Een deel van de resterende oogst is daarom nog ongewis. Maar hoe dan ook zal de vrieskou zijn effect op de wijnkwaliteit kunnen krijgen, aldus wijnkenner Ilja Gort op BNR.

Genoeg voorraad

Tegelijkertijd kende de afgelopen jaren sterke oogsten, die voldoende voorraad kunnen bieden. Al kende de totale uitstroom via export een 10% teruggang voor met name champagne.

De invloed van deze vorstaanval op de prijs is volgens Franse wijnhandelaren tegen Reuters nog onbekend.

De vrieskou dateert van eind april. Het effect wordt nu zichtbaar in de hele Franse productie, een van de belangrijkste exportproducten.

De Bordeaux-regio is naar verluidt het meest geraakt, aldus Reuters. De helft van de oogst van dit jaar zou er wel eens verloren kunnen zijn.

Toeleveranciers geraakt

Volgens Reuters en Gort kan de schade echter sterk per wijnhuis schelen; van sommige oogsten is maar een tiende getroffen. Bij andere oogsten zou het echter om een volledige teleoorgang van de oogst gaan.

Bernard Farges, topman van telers van de Bordeaux-wijnen, waarschuwt dat met zo'n 350 miljoen flessen minder op de markt ook veel leveranciers in de wijnsector financieel getroffen worden.

De wijngaarden in de Elzas, Champagne en de Languedoc zouden minder schade kennen.

Volg financieel nieuws live met deze gratis app van DFT