Nieuws
1349374
Nieuws

Onmisbare tips

Fietsvakantie voor beginners

Nederland houdt van fietsen. Wij pakken de fiets voor ons werk, de supermarkt of een bezoekje aan de kroeg. In de zomer, en dan vooral in de weekenden, is fietsen zo ongeveer de populairste volkssport. Het gros van de recreatieve fietsers houdt het echter bij een enkel dagje. Opmerkelijk, want het is zo’n bijzondere ervaring. Deze tips helpen u op weg naar een onvergetelijke fietsvakantie.

Fietsvakantie, waarom?

· Het is een actieve, intensieve en gezonde manier om de omgeving en haar bewoners te ervaren. Wandelen met een rugzak is vast veel zwaarder.

· Het is de goedkoopste manier van vakantie vieren. Je houdt extra veel geld over voor lekker eten. En, heel vreemd, toch val je af.

· De vrijheid is ongekend. Zelfs als je een kant-en-klaar arrangement boekt met huurfietsen, bagagevervoer, logies etcetera.

· De meeste kinderen vinden vakantiefietsen geweldig. C ycletours.nl organiseert al 35 jaar fietsvakanties voor ouders en kinderen. Zij leerden een hele generatie vakantiefietsen.

· ’Groener’ vakantie vieren bestaat niet.

· Bedenk: het gaat meer om de reis dan om de bestemming. Bij een autovakantie is dat precies andersom.

Waar naartoe?

Ook binnen Nederland kun je een wereldreis maken, volgens vakantiefietsontwerper Robbert van santosbikes.com. Op de fiets is alles nieuw. Verdwalen is niet gezellig, maar ook geen ramp. Kies uit de ontelbare bewegwijzerde fietsroutes in Nederland en daarbuiten. Dan fiets je gegarandeerd mooi.

Oriëntatie

Op wereldfietser.nl staan (te) veel praktische fietstips en relevante landeninformatie. Op 9 juni organiseert bike4travel.nl een informatieavond voor beginnende vakantiefietsers. Op de fietsenwandelbeurs.nl zindert het van de informatie.

Testrit

Wie wil uitvinden of een fietsvakantie echt wel zo’n goed idee is, start met een tocht van drie dagen. Van logies naar logies, van bijvoorbeeld Den Haag naar Den Helder langs de kust. Of de LF3 van Arnhem naar Maastricht. Kies je voor zorgeloos, boek dan de overnachtingen vooruit. Kies je voor avontuur, reis dan op de bonnefooi. Met een pinpas op zak kan je niets gebeuren. Zoals veel dingen in het leven: je leert het door het te doen.

Paklijst

De kunst is zo min mogelijk gewicht mee te zeulen. Gebruik de paklijst van vakantiefietser.nl. Een EHBO-kit met betadinezalf mag nooit ontbreken.

Alles over fietsen: Nationalefietstest.nl

Accessoires

Met een stuurtas heb je je camera en waardevolle spullen altijd bij de hand. Een kompas op je stuur is handig. Laat de kilometerteller thuis. Anders zit je de hele dag naar dat ding te koekeloeren.

Materiaal

Ze bestaan nog steeds: avonturiers die op een stadsfiets met drie versnellingen naar Zuid-Frankrijk peddelen. Dat is knap, maar een toerfiets of misschien zelfs een heuse vakantiefiets maken het verschil. Sommige mensen lenen de eerste keer de fiets (en ook kleding etc.) van vrienden. Een geschikte huurfiets kan ook. Op Marktplaats staan puike vakantiefietsen te koop die je later voor iets minder (of meer?) kunt doorverkopen. Jan Hoedje in Haarlem verkoopt betrouwbare occasions. Let altijd op de juiste framemaat en een lekker zadel. Ga vooraf voor een onderhoudsbeurt naar je fietsenmaker.

Kleding

Ga voor die dolkomische fietsbroek met zeem. Verre van modieus, maar wel extreem comfortabel. Overigens zijn ze nu ook als hippe korte broek of trendy fietsrokje beschikbaar. Een ademend regenjack/windstopper is onontbeerlijk. Kies voor laagjes kleding.

Bagage

Laat het meeste thuis. Fietstassen kun je lenen. Verpak je spullen in plastic zakken zodat regen je nooit parten speelt.

Documentatie

Leve online informatie, maar offline fietsen geeft zen in het kwadraat. Voor Nederland zijn de Knooppuntenkaarten (schaal 1:50.000 cm.) ideaal. Biets bij je postbode brede elastieken om de kaart op je stuurtas te houden. Buitenlandkaarten koop je bij piedaterre.nl of stanley-livingstone.eu en fietsvakantiewinkel.nl. De fietsboekjes van bikeline.com en cyclingeurope.nl zijn ideaal.

Treinen

Buiten de spits is trein+fiets een gouden combinatie. Het vergroot je actieradius: zware of minder interessante stukken sla je over. Wordt er drie dagen regen voorspeld? Met de trein zit je zo 200 km verderop in de zon.

Pech onderweg

Leer op zijn minst hoe je een band moet plakken. Goede fietsenmakers organiseren cursussen fietstechniek. Tegelijkertijd: geen paniek als op zondag je derailleur afbreekt. Er is altijd iemand die je helpt, want tijdens je fietsvakantie ontmoet je de aardigste mensen ter wereld. Echt waar.

Vrienden op de Fiets

Met vriendenopdefiets.nl kun je bij particulieren overnachten. In Nederland en in onze buurlanden. Voor logies en ontbijt betaal je slechts € 19 per persoon. De ene keer slaap je in een luxe herenhuis, de andere keer in een boerenschuur. Persoonlijke favoriet: BettyHendricks6@gmail.com in Echt, Limburg.

Alles over fietsen: Nationalefietstest.nl