Nieuws/Binnenland
1349950043
Binnenland

Vaccinatiedoel in zicht, maar nog wel extra werknemers gezocht

Archiefbeeld

Archiefbeeld

Amsterdam - Nederland ontvangt in het tweede kwartaal naar verwachting bijna twee miljoen vaccindoses meer dan gepland. Met die meevaller groeit de kans dat iedere Nederlander die dat wil per 1 juli minimaal een eerste prik gekregen heeft, de belofte van demissionair coronaminister De Jonge. Al is er voor de prikorganisaties nog wel werk aan de winkel.

Archiefbeeld

Archiefbeeld

Hoewel het tempo omhoog gaat, heeft ons land afgelopen week namelijk net niet het streefaantal prikken behaald: 811.457 in plaats van 815.056. Het ministerie van Volksgezondheid kan daarvoor geen duidelijke reden aanwijzen.

„Als het bijvoorbeeld door de meivakantie zou zijn gekomen, hadden we een groter effect moeten zien”, zegt een woordvoerster. Qua percentage toegediende doses naar rato van het totale inwonertal (37,7) staan we daarmee nog onveranderd in de grijze Europese middenmoot. Onze zuiderburen zijn ons bijvoorbeeld te snel af, met bijna 40 procent.

Miljoen

Daar moet de volgende weken verandering in komen vanwege grotere leveringen. Komende week moeten er ongeveer een miljoen prikken gezet worden. Met 126.259 vaccinaties op de eerste dag liggen we nog achter op schema, al is dat wel een dagrecord. Maar een versnelling is nodig om begin juli op het streefgetal van ongeveer 18 miljoen prikken uit te komen.

Goed nieuws daarbij is dat de leveringen waarschijnlijker hoger uitvallen. De verwachting is inmiddels dat ons land in het tweede kwartaal 18,55 miljoen doses geleverd krijgt, waar er half april nog van 16,7 miljoen werd uitgegaan. Dat komt volledig op het conto van Pfizer, waarvan inmiddels op 9,85 miljoen doses in plaats van 8 miljoen gerekend wordt.

Defensie

De GGD’s moeten daarvan het meeste toedienen. Vanaf juni zullen ze 1,5 miljoen wekelijkse prikken zetten. Ze bereiden zich ook voor om 2 miljoen wekelijkse vaccinaties te kunnen zetten. Maar daarvoor hebben ze wel meer personeel nodig. Op basis van het huidige aantal ingezette fte’s van 7000 gaat het in grote lijnen om nog 6000 fte’s (mensen). Volgens de GGD kunnen 2000 van hen al ingezet worden op basis van flexibele overeenkomsten en 1000 met de prikhulp van Defensie.

Er zijn vooral nog 1000 medische toezichthouders nodig, die mensen na de prik in de gaten houden en checken of alles goed verloopt, zegt Nicolette Rigter, GGD-directeur Landelijk Corona-programma. De resterende 2000 fte’s worden onder meer aangevuld met het verhogen van de uren van het bestaande personeel en overige werving.

Daarvoor is de organisatie deze week een online campagne gestart, waarbij bijvoorbeeld gepensioneerde huisartsen om hulp gevraagd wordt. Ook worden in de regio’s zelf waarnemend huisartsen gevraagd. De GGD wil aan prikkers komen via universiteiten en hbo-instellingen met medische studenten en via het Rode Kruis en uitzendbureaus.

En hoewel het krap lijkt te worden, is Rigter optimistisch. ,,Het is een inspanning, maar ik verwacht geen gigantisch probleem.”

Komende week gaat de organisatie ongeveer 800.000 prikken zetten. De capaciteit is met ongeveer 20 procent daarboven opgeschaald, waardoor sommige prikstraten leeg blijven. Rigter: ,,Dat doen we zodat we zeker weten dat de prikken echt toegediend kunnen worden zodra we extra leveringen ontvangen.”

De mensen tussen de 18 en 60 jaar met een medische indicatie die nu een afspraak maken, komen gegarandeerd binnen drie weken aan de beurt, zegt directeur publieke gezondheid Sjaak De Gouw. ,,Begin volgende week worden er uitnodigingen verstuurd naar mensen uit het geboortejaar 1963.”