Nieuws
1350073
Nieuws

Verhalen achter het nieuws

'Toen Guus (6) begon te schelden, wisten we dat het mis was'

Het zoontje (6) van Chantal Laan (37) was 4 toen de diagnose Gilles de la Tourette werd gesteld. "Mensen hebben vaak het idee dat het allemaal wel meevalt, dat er niets aan de hand is."

"Guus was anderhalf toen zijn tics begonnen. Zo knipperde hij heel erg met zijn ogen. In eerste instantie zoek je daar niet meteen iets achter, maar toen hij op een gegeven moment ook met zijn ogen begon te draaien, constant van alles móest aanraken en begon te schelden, wisten we meteen dat er iets goed mis was."

ONZICHTBAARHEID

"Toch heeft het nog heel lang geduurd voordat de diagnose Gilles de la Tourette werd gesteld. Guus is een heel lief, energiek en grappig mannetje.

Hij kan zijn tics erg goed onderdrukken, waardoor je aan de buitenkant niets aan hem ziet. Die onzichtbaarheid maakt het soms heel moeilijk. Mensen hebben vaak het idee dat het allemaal wel meevalt, dat er niets aan de hand is."

"Wat ze alleen niet weten is dat Guus na een dag onderdrukken van zijn tics, eenmaal thuis compleet uit zijn vel schiet. Staat te gillen, schreeuwen en schelden in de woonkamer. Dat ik hem in een deken moet wikkelen om hem weer een beetje rustig te krijgen.

Dán pas laat hij zijn tics toe en komt alles eruit. Dat is voor hem, maar ook voor ons en zijn zusje, vervelend omdat het er dan zo heftig aan toe gaat."

ONBEGRIP

"Dat maakt het voor Guus soms ook wel lastig. Op school gaat hij regelmatig naar de wc om even flink te 'ticcen', maar er zijn ook momenten waarop hij zijn tics niet in bedwang kan houden. "

Lees het hele verhaal op VROUW.nl: Zo liep ik een keer met Guus door de supermarkt toen hij zei: 'Je bent een kutmoeder', gevolgd door: 'Zullen we pindakaas meenemen?'