Nieuws
1350113
Nieuws

Klanten Apple wachten op nieuwe iPhone

CUPERTINO (AFN) - Apple heeft in de eerste drie maanden van dit jaar minder iPhones verkocht dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die het Amerikaanse technologieconcern dinsdag heeft gepubliceerd. De omzet en winst vielen wel hoger uit dan in het eerste kwartaal van 2016, meldde Apple dinsdag.

Het aantal verkochte iPhones daalde naar 50,8 miljoen, van 51,2 miljoen in de vergelijkbare periode vorig jaar. Zelf denkt Apple dat de dalende verkoop van zijn belangrijkste product te maken heeft met de hoge verwachtingen bij consumenten rond de nieuwe versie die later dit jaar uit moet komen. Zij wachten waarschijnlijk op het nieuwe toestel.

Hierover doen namelijk veel geruchten de ronde. Zo zou het apparaat geen thuisknop meer aan de voorkant hebben, waardoor bijna de hele voorkant wordt ingenomen door het scherm. Ook zou Apple experimenteren met 'augmented reality'-technologie, waarbij virtuele voorwerpen in de echte wereld getoond kunnen worden.

Apple behaalde een omzet van bijna 53 miljard dollar (48,4 miljard euro). Dat is wel 4,5 procent meer dan een jaar eerder. De nettowinst ging met een kleine 5 procent omhoog naar 11 miljard dollar. Het technologiebedrijf voorspelt voor het tweede kwartaal een omzet tussen de 43,5 en 45,5 miljard dollar. Analisten rekenden in doorsnee op meer.

Ondertussen gaan er geruchten dat Apple in juni met een compleet nieuw product komt: een speaker met ingebouwde spraakassistent. Concurrenten Amazon en Google bieden al een dergelijk apparaat, maar Apple hoopt dat zijn Siri-speaker nieuwe klanten kan aantrekken. Wat de speaker precies moet kunnen, is nog niet bekend, maar kijkend naar de concurrentie zou het apparaat uiteraard muziek kunnen afspelen, maar ook het nieuws kunnen voorlezen of slimme apparaten in huis kunnen aansturen.