1350333
Binnenland

Ophef anti-Israël congres in Rijswijk

RIJSWIJK - In Rijswijk is ophef ontstaan over een omstreden anti-Israël conferentie. De organisatoren van het driedaagse Palestijnse congres steunen verboden terreurgroepen.

De bijeenkomst is een initiatief van het Comité ter verdediging van Palestijnse gevangen en wordt van 8 tot en met 10 december gehouden in evenementenhal Event Plaza. De club eist onder andere dat Marwan Barghouti wordt vrijgelaten. De terrorist, die in 2004 tot vijf keer levenslang werd veroordeeld voor een schietpartij en bomaanslag tegen Israelische doelen, ziet in Europa een bemiddelaar in het Israël-Palestina conflict.

Haatimams en Iritreeërs

In Rijswijk zien ze het niet zitten dat na eerdere bijeenkomsten van haatimams en Iritreeërs opnieuw een omstreden congres plaatsvindt in zalencentrum Event Plaza. De lokale partij Beter voor Rijswijk is verbijsterd en geschrokken: ,,Deze mensen steunen moordenaars en terroristen. Wij rekenen erop dat onze burgemeester in verband met een zeer hoog veiligheidsrisico de vergunning voor de conferentie intrekt”, zegt fractievoorzitter Ed Braam. De partij, die eerder wist te voorkomen dat een groep omstreden predikers naar de Haagse regio kwam, komt maandag met schriftelijke vragen.

Een conferentie van de zogeheten European Alliance in Defence of Palestinian Detainees, die onder andere steun krijgt van de Duitse partij Die Linke, werd eerder gehouden in Berlijn. De vierde editie van het congres in Rijswijk staat al sinds 14 augustus aangekondigd op Facebook.