Nieuws/Buitenland
135073016
Buitenland

Tien doden na explosie bij benzinestation in Ierland

Creeslough - In het noorden van Ierland zijn na een explosie bij een benzinestation vrijdag tien doden gevallen en meerdere mensen gewond geraakt. Het gaat om vier mannen, drie vrouwen, twee tieners en een jong meisje. Men verwacht niet dat het dodental verder zal oplopen en meldt dat er voor zover bekend geen vermisten meer zijn. Er zijn acht mensen naar het ziekenhuis gebracht. Dat melden de Ierse hulpdiensten.

De ontploffing vond plaats in County Donegal. Volgens getuigen was er sprake van een enorme chaos en zijn gebouwen en wagens in de buurt beschadigd. Een lokale politicus sprak van „zware gewonden”, en een ramp voor een kleine hechte gemeenschap: „Dit is je ergste nachtmerrie. Dit is een rustig dorp, een zeer hecht dorp. Dit is de enige winkel in het dorp, het is het benzinestation, het is de supermarkt, het is het postkantoor.”

Hulpdiensten waren in groten getale ter plaatse om mensen onder het puin vandaan te krijgen. Onder het puin hebben ze tot nu toe meerdere doden gevonden, zo bevestigt de Garda Síochána (Ierse politie). Volgens de Ierse omroep RTÉ zaten een aantal mensen vast onder het puin en zijn meerdere gewonden naar het ziekenhuis gebracht. Ook over de oorzaak is nog niets bekend, het zou volgens lokale media mogelijk om een gasexplosie gaan. De knal was volgens lokale media vrijdagmiddag in de wijde omgeving te horen.

De Ierse premier Micheál Martin spreekt van een „tragedie voor een kleine gemeenschap met slechts een paar honderd inwoners.” Volgens de premier zullen mensen door heel Ierland net zo „verdoofd door het gevoel van schok en totale verwoesting zijn” als de inwoners van Creeslough zelf. Hij sprak zijn dank uit voor de hulpdiensten die „non-stop doorwerken onder extreem traumatiserende omstandigheden.”

Op beelden was te zien dat het tankstation en de winkel die daarbij hoort in puin liggen. Ook een aantal naastgelegen appartementen hebben grote schade opgelopen. Tevens zijn uit Noord-Ierland reddingswerkers gekomen, aldus RTÉ. Volgens een lokale politicus was het ten tijde van de explosie druk bij het benzinestation en de naastgelegen winkel. Hoeveel mensen er ongeveer binnen of in de buurt waren, is niet duidelijk.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop