Nieuws/Buitenland
1351709393
Buitenland

Zeker 18 doden door zelfmoordaanslag bij Afghaanse moskee

Taliban op straat in Hérat.

Taliban op straat in Hérat.

HÉRAT - Door een zelfmoordaanslag bij een moskee in de Afghaanse stad Hérat zijn vrijdag zeker achttien mensen om het leven gekomen, onder wie de prominente Taliban-geestelijke Mujib-ul Rahman Ansari. Een politiewoordvoerder vertelde CBS News dat de dader zich opblies terwijl hij de hand van de omstreden imam kuste. Dat gebeurde toen deze naar het gebedshuis liep, begeleid door een aantal bodyguards.

Taliban op straat in Hérat.

Taliban op straat in Hérat.

Een zegsman van de gouverneur van de provincie Hérat liet weten dat er behalve de doden ook nog 23 gewonden zijn gevallen. Het was op dat moment erg druk in verband met het traditionele vrijdaggebed. Ansari steunde met volle overtuiging het extreem islamitische regime in Afghanistan en adviseerde onder anderen de vicepremier. De Taliban namen de macht in het land een jaar geleden over.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist. In het recente verleden claimde de terreurorganisatie Islamitische Staat verscheidene bloedige aanvallen op Afghaanse moskeeën, maar vooral op sjiitische. In dit geval betrof het een soennitisch gebedshuis, waar ook IS-leden naartoe gaan.