Nieuws/Binnenland

Missie in buitenpost Mali kan hervat

Door onze parlementaire redactie

ANP

Den Haag - Nederlandse militairen kunnen hun operaties vanuit de vooruitgeschoven post in het Noord-Malinese Kidal hervatten. Defensie heeft daarvoor voldoende toezeggingen ontvangen van de VN.

ANP

Desondanks laat Defensie een derde partij de medische capaciteiten in Kidal nog eens doorlichten. Naar verwachting zal die analyse niet lang in beslag nemen en kunnen militairen over een week weer de poort uit.

De werkzaamheden liggen stil sinds eind september, toen de Onderzoeksraad voor Veiligheid in het onderzoek naar het mortierongeval tekortkomingen vaststelde in de medische voorzieningen. Vooral dat de medische helikopter niet altijd beschikbaar was voor operaties van Nederlandse troepen, was een probleem. De bureaucratische weg naar toestemming voor het laten opstijgen van een heli - via hoofdstad Bamako - zorgde voor vertraging. Minister Bijleveld (Defensie) zei vorige week nog dat ze harde toezeggingen eiste van de VN. „Eerst zien, dan geloven.”

Inmiddels zijn die toezeggingen er en loopt de toestemming via een VN-vertegenwoordiger in Kidal. De kwaliteit van de medische evacuatie is ’meer dan voldoende’ om de operaties te hervatten, zo zei commandeur Remco Blom, de hoogste medische autoriteit bij Defensie maandag in de Tweede Kamer.

Eind september gelaste toenmalig defensieminister Hennis een ’operationele pauze’ voor alle vijftien militaire missies om de veiligheidsprocedures en medische voorzieningen tegen het licht te houden. Na een paar dagen werden de operaties hervat, behalve die in Kidal.

Lees meer over