Nieuws/Buitenland
1351915
Buitenland

Ambtenaar verdient 2900 euro per maand met nietsdoen... en is daar helemaal niet blij mee

Namen - Een Belgische ambtenaar krijgt al meer dan 15 jaar een nettoloon van 2900 euro. Wat ze daarvoor moet doen? Nou, helemaal niets.

Dominique Detry werkt voor de gemeente Namen. In 2000 liep de Waalse onterecht een promotie tot manager mis. Daarna werd ze tijdelijk overgeplaatst naar de provinciale bibliotheek van Namen. Daar werd haar echter geen enkele taak toegewezen, maar ze zit er nog steeds.

Huilen en slapen

Detry zegt tegen een Franstalige Belgische televisiezender dat haar ’gedwongen inactiviteit’ haar de eerste vijf jaar heel zwaar viel. Ze zocht haar toevlucht in huilen en slapen. Naar eigen zeggen probeerde Dominique zichzelf zelfs van het leven te beroven. Gelukkig konden haar familie en haar dokter dat voorkomen. “Het heeft me de volle vijf jaar gekost om me aan te passen aan de situatie.”

Schaamte

Als Detry erop wordt gewezen dat het toch ’vrij comfortabel’ is om een salaris van 2.900 euro per maand te krijgen voor niets, zegt ze: “Ik heb een salaris om jaloers op te zijn, dat geef ik toe. Maar de schaamte die ik al vijftien jaar voel, is onmetelijk. Ik voel me al jaren heel erg vernederd. Het is erg moeilijk geweest voor mij.”

Ontslag

Op de vraag waarom ze dan niet gewoon ontslag neemt, zegt de Waalse: “Ik sta aan het hoofd van een gezin. Ik ben de enige die het eten op tafel moet brengen. Ik heb gewoon geen kracht, geen energie en geen zelfvertrouwen meer.”