Nieuws/Binnenland
1351943
Binnenland

Werkstraf voor beledigen Kick Out Zwarte Piet

UTRECHT - Een 31-jarige man uit Lelystad is door de rechtbank in die stad veroordeeld tot veertig uur werkstraf, waarvan twintig voorwaardelijk. Hij krijgt die omdat hij in november 2015 een beledigende tekst schreef onder een foto van actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) op Facebook.

Het is voor zover bekend de eerste keer dat iemand veroordeeld wordt voor het doen van discriminerende uitlatingen in de zwartepietendiscussie. In een reactie op een foto van actievoerders in de bus noemde de man hen onder meer ’slaaf’ en ’nikker’.

De veroordeelde is de eerste van in totaal acht mensen die zich voor de rechter moeten verantwoorden over hatelijke taal tegen KOZP. Wanneer de andere zeven worden berecht is nog niet bekend.

Onder het bericht op Facebook stonden in totaal 19.000 reacties. De aangevers van KOZP selecteerden uit die reacties vijftig kwetsende teksten en voegden die bij in hun aangifte.

Willem Jebbink, advocaat namens KOZP, is blij met de uitspraak. „Het is mooi dat de rechter nu de grens aangeeft waarbinnen mensen hun mening kunnen ventileren. Het is ook slim om de veroordeelde een taakstraf te geven. Zo moet de man zelf ervaren wat de consequenties zijn van zijn daden, in plaats dat zijn boete wordt ingezameld door gelijkgestemden”, aldus Jebbink.