Nieuws/Binnenland

Opnamestop zware patiënten na moord op Faber

Door Jorn Jonker

Kliniek Altrecht Aventurijn waar verdachte Michael P. in de zaak Anne Faber verbleef.

Kliniek Altrecht Aventurijn waar verdachte Michael P. in de zaak Anne Faber verbleef.

ANP

DEN HAAG - De kliniek waar de verdachte van de moord op Anne Faber verbleef, mag tot nader order geen zware complexe patiënten meer opnemen. De instelling moet eerst maatregelen nemen om de zorg te verbeteren.

Kliniek Altrecht Aventurijn waar verdachte Michael P. in de zaak Anne Faber verbleef.

Kliniek Altrecht Aventurijn waar verdachte Michael P. in de zaak Anne Faber verbleef.

ANP

De Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg „achten het niet direct noodzakelijk om actief in te grijpen in de geleverde zorg en veiligheid”, schrijft minister Dekker (Rechtsbescherming) aan de Kamer. Wel zien ze ’belangrijke zorgpunten’ die opgelost moeten worden. Er is door de minister besloten om in de tussentijd er met een gedeeltelijke opnamestop er voor te zorgen dat er niet te veel zware gevallen in de kliniek zitten. Op die manier moet de instelling meer ruimte krijgen verbeteringen door te voeren.

De inspecties constateren bij Aventurijn in Den Dolder onder meer „belangrijke zorgpunten” met „personeelsbezetting en middelenproblematiek.” Daarnaast zijn er „onveiligheidsgevoelens in de onderlinge samenwerking.” De Telegraaf berichtte eerder over de wanorde in de forensische kliniek en die alarmerende berichten over drugsgebruik in de kliniek worden dus ronduit bevestigd.

Surveillances

Minister Dekker vindt het goed dat de kliniek al een aantal maatregelen heeft genomen zoals een complete opnamestop vlak na de arrestatie van Michael P. om de rust te laten terugkeren op de afdeling. Ook zijn er patiënten overgeplaatst. Dekker wil dat de continue surveillances rondom de kliniek worden voorgezet om de ’gevoelens van onveiligheid’ in de buurt proberen weg te nemen. Ook wordt er een ’externe procesbegeleider’ aangesteld die het management moet helpen bij het doorvoeren van verbeteringen.

Michael P. wordt verdacht van de moord op Anne Faber. Er verschenen sinds zijn arrestaties talrijke publicaties over de chaos in de kliniek waar hij zat en over de vele vrijheid die hij kreeg ondanks zijn alarmerende gedrag.

Krappe arbeidsmarkt

Het bestuur van Aventurijn in Den Dolder erkent de problemen in de kliniek FPA Roosenburg. Er worden voorlopig geen „zwaardere gevallen” meer opgenomen. Dat is de reactie van het bestuur op onderzoek van twee inspecties na de dood van Anne Faber. Een cliënt van de kliniek, Michael P., wordt ervan verdacht haar te hebben omgebracht.

Het bestuur herkent zich in de aanbevelingen van de inspectie, over personeelsbezetting, gevoelens van onveiligheid en verslavingsproblematiek. „Er is in de gehele geestelijke gezondheidszorg een krappe arbeidsmarkt en dat is voelbaar in de kliniek en voor iedere medewerker”, aldus het bestuur.

Nazorg

Het bestuur wijst erop dat direct na het aanhouden van P. aanvullende maatregelen genomen zijn. „Zo is er een opnamestop geweest, is er nazorg geboden aan de medewerkers en is extra beveiliging ingezet”, schrijft het bestuur.

De kliniek gaat de komende tijd een verbeterplan uitvoeren. De ontwikkelingen in de kliniek worden gevolgd door een nog nader te bepalen, door de minister benoemde, externe procesbegeleider. Het ministerie van Justitie en Veiligheid wil dat het bestuur voor het einde van dit jaar het verbeterplan presenteert.

Lees meer over