Nieuws/Binnenland
1352433
Binnenland

OM wil afzien van vervolging Joris Demmink

ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het gerechtshof in Arnhem vrijdag achter gesloten deuren formeel verzocht te mogen stoppen met de vervolging van voormalig justitieambtenaar Joris Demmink.

Het OM heeft in opdracht van het hof nader onderzoek gedaan naar Demmink en concludeert ''dat er geen redelijk vermoeden bestaat dat Demmink zich in de jaren 1995-1997 schuldig heeft gemaakt aan twee verkrachtingen waar twee - destijds - minderjarige Turkse jongens aangifte van deden.''

,,Deze beslissing is voor mij onbegrijpelijk'', zei Martin de Witte, advocaat van voormalig prostitué Bart van Well donderdag in een reactie. Een eerder verhoor bij de rechter-commissaris in Amsterdam was op zijn verzoek. ,,Rechercheurs hebben onder ede verklaard dat Demmink verdachte was, hij zou worden geobserveerd en getapt. Toen verdachte, maar nu niet?'', aldus de advocaat.

Bewijs

Van Well beweert Demmink eind jaren tachtig als klant te hebben gehad. Hij wil met de verzamelde verklaringen bewijs verzamelen om de Staat te dagen. Die zou in de jaren tachtig en negentig jongensprostitutie hebben gedoogd.

De Rijksrecherche deed onderzoek naar de betrokkenheid van Demmink bij de verkrachting in de jaren 1995-1997 van twee, destijds minderjarige jongens in Turkije. De onderzoeksrechter deed volgens justitie ,,uitvoerig onderzoek'' door getuigen te ondervragen en documenten te laten onderzoeken. Ook heeft deze rechter-commissaris Demmink zelf verhoord. Het OM: ,,Onze conclusie luidt dat het minutieus uitgevoerde onderzoek geen enkel belastend materiaal heeft opgeleverd voor betrokkenheid van Demmink bij de beweerde verkrachtingen.''

Feitenonderzoek

Tegelijkertijd met dit strafrechtelijk onderzoek is een uitgebreid oriënterend feitenonderzoek ingesteld, waarbij de Rijksrecherche alle signalen van seksueel misbruik door Demmink heeft onderzocht. Hij wordt al jaren achtervolgd door beschuldigingen van seksueel misbruik van minderjarige jongens. Uit dit onderzoek is volgens het OM geen enkel vermoeden hiervan gebleken.