Nieuws/Binnenland
1352520
Binnenland

Vragen VNL over omstreden imam

DEN HAAG - De Groep Bontes/Van Klaveren, ook bekend als de politieke partij VNL, stelt vragen aan minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie naar aanleiding van het bezoek dat de omstreden imam Tarik Chadlioui. Dat meldt Omroep West. Chadlioui sprak afgelopen weekend kinderen toe in een moskee in Boskoop.

De Tweede Kamerleden Louis Bontes en Joram van Klaveren vinden dat geweldspredikers nooit een platform in Nederland mogen krijgen. Ze willen van Van der Steur weten of hij die mening deelt en of Chadlioui tot persona non grata verklaard kan worden.

De omstreden Belgische imam Tarik Chadlioui heeft afgelopen weekeinde een bezoekje aan Nederland gebracht. De imam, die ook wel bekend staat onder de naam Tarik Ibn Ali, sprak in de Arrahman moskee in Boskoop.

Chadlioui was lid van de omstreden organisatie Sharia4Belgium, die door de rechtbank in Antwerpen werd bestempeld als „een terrorische organisatie die misdrijven wilde plegen in België en daarbuiten”. Op de Facebookpagina van Chadlioui is te zien dat de imam onder meer een groep kinderen toespreekt.

De moskee onthoudt zich van commentaar, meldt Omroep West.

Politie-onderzoek

De politie van de regio Alphen aan den Rijn heeft de zaak in onderzoek. Burgemeester Liesbeth Spies, die ’s ochtends in de moskee aanwezig was vanwege een openingsceremonie van het pas verbouwde gebedshuis, wil pas reageren als alle feiten boven tafel zijn. Ze was niet bij de toespraak van Chadlioui, maar de omstreden imam stond ook niet op het officiële programma vermeld.

Chadlioui is een veelgevraagd spreker in Nederland. Zo sprak hij vorig jaar in de Omar Ibn Al Khattab moskee in Almere, alhoewel burgemeester Annemarie Jorritsma de bijeenkomst probeerde te dwarsbomen. Ze had echter juridisch gezien geen poot om op te staan. Een evenement in Rijswijk, waar drie omstreden imams zouden spreken, werd wel succesvol afgelast. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken bemoeide zich destijds persoonlijk met de zaak en trok de visa van de omstreden sprekers in. In het verleden sprak hij wel op bijeenkomsten in Gouda en Den Haag.