Nieuws/Buitenland

EU gaat sancties tegen Rusland verlengen

De Russische president Poetin.

De Russische president Poetin.

Reuters

BRUSSEL - De economische sancties die de Europese Unie tegen Rusland heeft lopen, worden met zes maanden verlengd. Dat heeft EU-president Donald Tusk donderdag gezegd op de top van regeringsleiders in Brussel. De strafmaatregelen werden ingesteld vanwege de Russische bemoeienis in het oosten van Oekraïne in 2014.

De Russische president Poetin.

De Russische president Poetin.

Reuters

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron praten hun collega’s tijdens het diner bij over de stand van zaken in Oekraïne. Zij gaan vooral in op de uitvoering van het Minsk-akkoord, waaraan de sancties zijn gekoppeld. De strijdende partijen voldoen nog altijd niet aan de voorwaarden uit het akkoord, waarin onder meer een wapenstilstand is afgesproken.

De verwachting is dat op korte termijn officieel wordt besloten tot de sanctieverlenging. Dat betekent dat tegoeden in de EU van Russen op een zwarte lijst bevroren blijven en hun reisverbod naar de EU van kracht blijft. De Europese kapitaalmarkt blijft dicht voor een aantal Russische banken en energie- en defensiebedrijven. Ook de uitvoer van technologisch gevoelige goederen naar Rusland blijft beperkt.

Lees meer over