Nieuws/Binnenland
1352712703
Binnenland

9719 nieuwe besmettingen

Weer meer coronapatiënten op ic, aantal nieuwe besmettingen vrijwel gelijk

AMSTERDAM - Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is opnieuw fors toegenomen. Op oudejaarsdag behandelen de ziekenhuizen 2817 patiënten vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 113 meer dan op woensdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat verwacht dat het aantal opgenomen patiënten de komende tijd blijft stijgen.

Vooral op verpleegafdelingen wordt het steeds drukker. Die behandelen nu 2104 coronapatiënten, 102 meer dan op woensdag. Het aantal Covid-patiënten op de intensive cares steeg met 11 naar 713.

In totaal hebben de ziekenhuizen nog ongeveer 2100 bedden op verpleegafdelingen en intensive cares over, zowel voor coronapatiënten als voor mensen met andere klachten. Dat komt neer op gemiddeld minder dan twintig bedden per ziekenhuis.

Vanwege de drukte in de ziekenhuizen worden patiënten soms overgebracht naar andere delen van het land. In het afgelopen etmaal zijn 25 patiënten verplaatst, het hoogste aantal sinds 18 november. Donderdag is de honderdste dag van spreiding. In die periode zijn 1888 coronapatiënten verplaatst. Elf patiënten liggen op een intensive care in Duitsland, een meer dan op woensdag.

Besmettingen

Ondertussen zijn ook de dagcijfers van nieuwe positieve testen beschikbaar. Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal heel licht gestegen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend kwamen er 9719 meldingen van positieve tests binnen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), tegen bijna 9500 de dag ervoor.

Amsterdam telde opnieuw de meeste nieuwe gevallen. In de hoofdstad kwamen 390 besmettingen aan het licht. Rotterdam telde 261 positieve tests en Den Haag 184. In Almere werden 161 besmettingen vastgesteld en in Utrecht 147.