Nieuws
1352747
Nieuws

Nieuw pakketje ABN Amro naar de beurs

DEN HAAG - De Nederlandse staat brengt eindelijk een derde pakket aandelen ABN Amro naar de beurs. Met 7% gaat het opnieuw om een bescheiden plukje.

Op de Amsterdamse beurs wordt al sinds november gewacht op de derde tranche aandelen van ABN Amro. Beleggers kunnen zich per direct inschrijven voor de 65 miljoen certificaten. Het belang van de Nederlandse staat in de bank daalt hiermee van 70% naar 63%.

De verkoop moet de schatkist ongeveer €1,5 miljard opleveren. De koers van ABN Amro stond dinsdag bij sluiting beurs op €23,24 per aandeel. De opbrengsten van het in 2008 genationaliseerde ABN Amro gaan volgens afspraak naar de aflossing van de staatsschuld.

Traagheid

Onder aandeelhouders begon na de jaarwisseling onvrede te bestaan over het trage tempo waarin het staatsbelang in ABN Amro wordt afgebouwd. Zo vond de beursgang van ASR, de voormalige verzekeringstak van Fortis Nederland, een halfjaar voor die van ABN Amro plaats.

Maar waar het staatsbelang in ASR in twee jaar tijd naar 20,9% slonk, daar gebeurde bij ABN Amro vrijwel niets. Pas een jaar na de beursgang ging een tweede pakketje van 7% in de verkoop.

Stil

Na deze tranche bleef het oorverdovend stil, ook na het aflopen op 14 februari van de ‘lock-up’-periode; de 90 dagen waarin geen nieuwe aandelen naar de beurs gebracht mochten worden. Toch noemde Isabelle Huinck namens NLFI, de instelling die namens de staat genationaliseerde financiële instelling beheert, begin juni op de aandeelhoudersvergadering het verder afbouwen van het belang van de staat ‘één van de belangrijkste taken’ voor de nieuwe ceo Kees van Dijkhuizen.

Tegelijk wilde NLFI geen antwoord geven op de vraag of er na de tweede tranche een nieuwe verklaring van geen bezwaar bij de Europese Centrale Bank (ECB) was aangevraagd om een nieuw belang van 30% naar de beurs te brengen. Die bevestiging kwam uiteindelijk alleen via de Stichting Administratiekantoor Continuïteit ABN Amro (Stak).