Nieuws/Binnenland
1352757
Binnenland

’Nieuwe meting Mount Everest onnodig’

René de Bos

René de Bos

Amsterdam - De eerste Nederlander die de top van de Mount Everest bereikte, René de Bos, vindt een nieuwe meting van de hoogste berg ter wereld onnodig. “Hoe belangrijk is het om te weten of ‘ie een paar meter hoger of lager is? Het is by far de hoogste berg ter wereld, dat zal na deze meting zo blijven”, reageert hij op het nieuws dat Nepal de Mount Everest met gps gaat meten. De Bos bereikte het hoogste punt ter wereld in 1990.

René de Bos

René de Bos

“Het is goed om Nepal op de kaart te zetten na de aardbevingen van 2015. Maar het is vooral een kostbare zaak. En het land is nog helemaal niet herbouwd. Heel veel mensen leven nog in nood-onderkomens. Zelfs in Kathmandu zijn sommige tempels nog lang niet herbouwd en worden andere gestut.” Omgerekend zou de actie ruim 1,3 miljoen euro kosten.

ZIE OOK: Nepal wil hoogte Mount Everest opnieuw opmeten

’Wel benieuwd’

Directeur van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) Robin Baks vindt de exacte hoogte wel interessant. “Ik ben vooral benieuwd wat de impact van de aardbeving van 2015 is geweest.”

Nepal wil voor eens en voor altijd opheldering geven over de veelgestelde vragen of de berg is gekrompen na de aardbeving, of er een paar meter af is door de opwarming van de aarde, of dat ‘ie juist groter is geworden door het schuiven van continentale platen, zo schrijft CNN.

’Binnen twee jaar klaar’

De verantwoordelijken hopen een team van vijftig man samen te stellen en binnen twee jaar klaar te zijn, zegt directeur van het Nepalese landmeetinstituut Ganesh Prasad Bhatta tegen de Amerikaanse nieuwszender. Bhatta heeft buitenlandse experts en wetenschappers benaderd die vergelijkbare metingen van andere bergen hebben gedaan.

De Mount Everest werd voor het eerst in 1856 gemeten door de Britse landmeter George Everest. Hij kwam uit op 8840 meter boven zeeniveau. De officiële hoogte van 8848 meter is het resultaat van een meting uit 1955.