Nieuws
1352803
Nieuws

Brussel legt Google recordboete van €2,4 miljard op

Internetgigant Google moet een boete betalen van €2,42 miljard vanwege het misbruik van de dominante marktpositie van zijn populaire zoekmachine. Dat heeft de Europese Commissie vandaag bekendgemaakt.

Het boetebedrag is het hoogste dat ooit is opgelegd. Chipmaker Intel moest van Brussel eerder €1,1 miljard betalen omdat het rivalen in de wielen reed door computerfabrikanten te paaien met ongeoorloofde kortingen.

Het Amerikaanse internetbedrijf misbruikt zijn zoekmachine om eigen producten en diensten, zoals de prijsvergelijker Google Shopping, te bevoordelen ten opzichte van de concurrentie, stelt de commissie na zeven jaar onderzoek. Internetgebruikers krijgen eerst Google Shopping te zien. Daardoor worden zowel andere aanbieders als de consument benadeeld.

In Europa vindt 90 procent van alle zoekopdrachten op internet via Google plaats. De hoogste geldstraf tot dusver voor een soortgelijk vergrijp was voor Intel.

De Europese Commissie trad de laatste jaren hard op tegen meer grote Amerikaanse technologiebedrijven. Behalve Intel en Google kregen ook Microsoft, Apple, Facebook en Amazon boetes voor uiteenlopende vergrijpen tegen het Europees mededingingsrecht.

In de voorbeurshandel op Wall Street leek het aandeel Alphabet, het moederbedrijf van Google, bij opening af te stevenen op een verlies van 1%.