Nieuws/Binnenland
1352819
Binnenland

Allianz schikt in woekerpolisaffaire

ROTTERDAM - Allianz gaat klanten compenseren die een beleggingsverzekering bij het bedrijf hebben afgesloten en zich daarna gemeld hebben bij de Vereniging Woekerpolis.nl, Consumentenclaim en Stichting Woekerpolisproces.

Dat melden de verzekeraar en de claimorganisaties in afzonderlijke persberichten. Gedupeerden krijgen minimaal €500 terug. Hoeveel elke gedupeerde precies krijgt, hangt af van zijn of haar individuele situatie. Allianz wil niet zeggen hoeveel klanten onder dit akkoord vallen, of wat de totale compensatie zal zijn.

Geheimhouding

Wel benadrukt het bedrijf dat gecompenseerde consumenten geen geheimhoudingsclausule hoeven te ondertekenen.

„Dit is voor de betrokken polishouders, maar ook voor ons, een belangrijk moment. We kunnen ons nu samen met onze klanten nog meer richten op de toekomst”, zegt Allianz, in Nederland een relatief kleine speler maar een reus op de wereldmarkt voor verzekeringen. Het bedrijf zegt ’al jaren’ te streven naar een oplossing voor zijn woekerpolisklanten.

’Historisch’

Voor de claimorganisaties is het de eerste tegemoetkomingsregeling die met een verzekeraar wordt gesloten. Over het akkoord is ’meer dan een jaar’ onderhandeld. De clubs spreken nu van een ’historisch moment’. „De druk op andere verzekeraars om een regeling te treffen neemt nu toe”, schat Pieter Lijesen van de Stichting Woekerpolisproces. „Deze regeling heeft een formule waarin alles is meegewogen.”

De leden van de claimorganisaties moeten naar verwachting nog even op hun geld wachten – de afwikkeling kan volgens de drie wel een half jaar in beslag nemen. Lijesen: „Maar de bedragen zijn in veel gevallen aanzienlijk: voor sommigen gaat het om tienduizenden euro’s.”

Hoger beroep

Allianz is zeker niet de enige verzekeraar die de kwestie van de woekerpolissen aan het afwikkelen is. Dat gaat bij de ene partij wat vriendelijker dan bij de andere: branchegenoot Nationale-Nederlanden verloor vorige week nog een hoger beroep bij klachteninstituut Kifid.