Nieuws/Binnenland
1352859
Binnenland

Dekker: salariseis leraren kost miljarden

Den Haag - Staatssecretaris Dekker (Onderwijs) toont er begrip voor dat basisschoolleraren willen gaan staken, maar ze moeten zich niet rijk rekenen. Hun ’salariseis’ kost volgens hem ’miljarden’. „Dat geld hebben we simpelweg niet.”

Dat de docenten hun werk neerleggen werd gisteren bekend. Vanaf 27 juni zullen leerlingen en ouders worden geconfronteerd met prikacties. Dat betekent dat veel leraren dan weigeren om bijvoorbeeld het eerste of laatste lesuur aan de slag te gaan.

Er wordt gestaakt omdat de basisschoolleraren de werkdruk te hoog vinden en het loon te laag. Het liefst willen ze evenveel verdienen als leraren op het voortgezet onderwijs, waar de lonen een stuk hoger liggen.

VVD-staatssecretaris Dekker legt de stakers geen strobreed in de weg. „Het mooie aan Nederland is dat het iedereen vrij staat om zijn of haar mening te uiten. Een actie als deze hoort daar bij”, vindt hij.

Wel vindt hij dat de docenten realiteitszin moeten tonen. Het opschroeven van de lonen in het basisonderwijs naar die in het voortgezet onderwijs is eenvoudigweg te duur, stelt hij. „Deze salariseis kost miljarden. Als demissionair kabinet kunnen we daar geen besluit over nemen. We hebben het geld bij het ministerie van Onderwijs ook simpelweg niet.”

’Niet het slimste moment’

Bij PVV-Kamerlid Harm Beertema leiden de acties tot irritatie. Hij noemt ze ’vreselijk’ en vindt dat partijen er samen uit moeten komen. Hij wijst erop dat het kabinet op dit moment demissionair is en staatssecretaris Dekker (Onderwijs) eenvoudigweg weinig kan doen. „Niet het slimste moment”, concludeert hij droogjes.

Ook bij het CDA hoeven stakende leraren voorlopig niet op steun te rekenen. „Mijn partij heeft het kabinet begin dit jaar al gevraagd uitleg te geven over het verschil in loon tussen het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. De reactie daarop verwachten wij voor de zomer. Op basis daarvan moet de discussie worden gevoerd. Een staking voegt nu niets toe en is niet in het belang van kinderen”, aldus Kamerlid Michel Rog.

Taak voor nieuw kabinet

GroenLinks wil de prikacties niet steunen, maar verwerpt ze evenmin. „Ik heb er begrip voor”, zegt Kamerlid Lisa Westerveld. „Klassen zijn te vol en het loon is te laag.” Het nieuwe Kamerlid wijst er tegelijkertijd op dat het schrappen van de laagste salarisschaal, zoals veel leraren wensen, liefst 500 miljoen euro kost. „Geen een partij heeft daar momenteel dekking voor. Een nieuw kabinet moet zich daar over buigen.”

Dat de PO-raad positief is over de stakingen vinden PVV, CDA en GroenLinks tenenkrommend. De werkgeversorganisatie van leraren is immers zelf medeverantwoordelijk voor de lonen van de leraren.

„Vreemd hoor, dat ze meehuilen. De PO-raad speelt een rare rol”, oordeelt Beertema (PVV). „Iets te makkelijk”, noemt Westerveld (GL) het. „Het is toch een tikkeltje wonderlijk dat ook de PO-Raad deze actie steunt”, vindt ook CDA-Kamerlid Rog. „Zij willen nu wel voor alle leraren een hogere schaal, maar komen al drie jaar eerdere afspraken om veertig procent van de basisschoolleraren in een hogere schaal te plaatsen niet na.”