Nieuws/Binnenland
1353002842
Binnenland

Horeca: test mag geen voorwaarde zijn voor cafébezoek

Take-awaychocolade in een strandtent in Wijk aan Zee.

Take-awaychocolade in een strandtent in Wijk aan Zee.

AMSTERDAM - Toegangstesten op het coronavirus moeten wat de horecabranche betreft geen voorwaarde zijn voor de heropening van cafés, restaurants of buitenterrassen. Dat laat branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten nadat het kabinet heeft bekendgemaakt met toegangstests weer bezoek aan onder andere musea, dierentuinen, sportwedstrijden en andere evenementen mogelijk te maken.

Take-awaychocolade in een strandtent in Wijk aan Zee.

Take-awaychocolade in een strandtent in Wijk aan Zee.

KHN vindt het positief als de proeven met coronatests voor toegang tot openbare gelegenheden bijdragen aan een snellere heropening van de maatschappij. „Het moet echter niet in de weg staan van voortvarend vaccineren, het ons houden aan de basisregels én de wil om het normale leven weer op te pakken”, voegt de belangenorganisatie daar aan toe.

KHN vindt dat de door de branche zelf opgestelde routekaart voor versoepelingen van lockdowns leidend moet zijn voor de heropening van de horeca. Volgens die routekaart zouden horecagelegenheden bij het risiconiveau ’zeer ernstig’, dat nu voor heel Nederland geldt, grotendeels dicht moeten blijven.

Test

Het kabinet bracht dinsdag naar buiten een veelomvattend plan te hebben met sectoren die, alleen met bewijs van een negatieve test, de deuren openen voor bezoekers. Het gaat onder meer om sportwedstrijden, casino’s, dierentuinen, musea en andere culturele activiteiten, maar geen cafés of restaurants.