Nieuws/Binnenland
1353008
Binnenland

Leger maakt weg vrij voor vrijlating Bolt

Derk Bolt

Derk Bolt

CUCUTA - De militaire acties in de Colombiaanse jungle nabij Cucuta zijn gestaakt. Het is een nieuwe aanwijzing dat de vrijlating van de ontvoerde Nederlandse journalisten Derk Bolt en Eugenio Follender steeds dichterbij komt. Bronnen in de Colombiaanse stad Cucuta bevestigen de terugtrekking van militairen in het door guerilla’s gecontroleerde gebied.

Derk Bolt

Derk Bolt

Het marxistische Nationaal Bevrijdingsleger ofwel ELN houdt sinds vorige week vrijdag presentator Bolt van het programma Spoorloos en zijn cameraman gevangen. De Nederlandse ambassade probeert via stille diplomatie het tweetal vrij te krijgen, onder meer door naar buiten toe niet eens van een ‘ontvoering’ te willen spreken.

ZIE OOK: Journalist Derk Bolt en collega vast in Colombia

Dinsdag al liet de ELN weten dat de aanwezigheid van regeringstroepen in de jungle de vrijlating van de Nederlanders zou vertragen. Ook intermediair Richard Claro van de humanitaire commissie in het stadje Tibu noemde de legeracties als een complicerende factor.

ZIE OOK: ’Bolt en Follender snel vrij’

’Guerrilla in de regio’

,,De staat dat is de guerrilla in de regio’’, zegt Wilfredo Cañizares van de mensenrechtenorganisatie Fundación Progresor in Cucuta. ,,Het leger heeft alleen enkele kampen, maar daarbuiten is in feite de ELN de baas.’’

De marxistische rebellengroep heerst al enkele decennia over het gebied tegen de Venezolaanse grens.

Kerk bemiddelt voor vrijlating

De katholieke kerk in Colombia gaat bemiddelen voor de vrijlating van de programmamakers Derk Bolt en Eugenio Follender. Dat melden de krant El Tiempo en diverse andere media in het Zuid-Amerikaanse land.

Pastoor Víctor Hugo Peña van de in de buurt van El Tarra gelegen gemeente Tibú verklaarde aan Caracol Radio dat respect moet worden getoond voor het werk van Bolt en Follender. Zij waren voor het programma Spoorloos op zoek naar een ouder van een Colombiaans meisje dat is geadopteerd door Nederlanders.