Nieuws
135310027
Nieuws

Afghaanse gezinnen eisen via rechter evacuatie door Nederland

DEN HAAG - Vier Afghaanse gezinnen staan woensdag in de rechtbank in Den Haag in een kort geding tegenover de Staat. Zij eisen dat Nederland hen zo snel mogelijk evacueert uit Afghanistan. Ze staan op de evacuatielijst van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het gaat om mensen die zelf hebben gewerkt voor Nederland, bijvoorbeeld als tolk, of hun familie. In totaal gaat het om zeventien personen onder wie tien kinderen.

„Het gaat daar verschrikkelijk slecht. Ze zitten ondergedoken en er moet nu iets gebeuren”, zei hun advocaat Barbara Wegelin al eerder. Niet iedereen heeft een paspoort, wat de evacuatie zou bemoeilijken. „Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt mensen zonder paspoort niet te kunnen evacueren. Maar Nederland kan heel veel dingen doen, of het op zijn minst proberen. Ik wil weten welke concrete inspanningen er zijn gedaan om die mensen daar weg te krijgen, want volgens mij trekt Nederland niet alles uit de kast.”

In totaal evacueerde Nederland zo’n 2200 Afghanen die hier asiel hebben aangevraagd. De massale vlucht van Afghanen, ook naar andere Europese landen, kwam afgelopen zomer op gang na de machtsovername door de radicaalislamitische Taliban. Dat gebeurde toen westerse landen hun troepen uit Afghanistan terugtrokken.