Nieuws/Buitenland
1353592761
Buitenland

Politie: drie doden bij schietpartij in winkelcentrum Kopenhagen

Een vrouw met een kind op de arm rent naar buiten bij het winkelcentrum.

Een vrouw met een kind op de arm rent naar buiten bij het winkelcentrum.

KOPENHAGEN - Bij een schietpartij in een winkelcentrum in de Deense hoofdstad Kopenhagen zijn zondagavond drie doden gevallen, meldt de politie in Kopenhagen. Ook is een aantal mensen gewond geraakt, zeker drie personen liggen in kritieke situatie in het ziekenhuis. De burgemeester van Kopenhagen spreekt van een ’zeer ernstig’ incident. De politie sluit niet uit dat het om terreur gaat.

Een vrouw met een kind op de arm rent naar buiten bij het winkelcentrum.

Een vrouw met een kind op de arm rent naar buiten bij het winkelcentrum.

Er is één persoon opgepakt, meldt de politie. Het gaat om een 22-jarige Deense man. Hij handelde volgens de politie vermoedelijk alleen. Over zijn motief is nog niets bekend.

Beelden van een aanhouding zijn te zien op sociale media. Het is niet duidelijk wat zich precies heeft afgespeeld rond het winkelcentrum Fields. Lokale media tonen beelden van zwaarbewapende agenten rond het gebouw. Op beelden die op sociale media verschijnen is te zien dat vele tientallen mensen naar buiten vluchten, sommigen met jonge kinderen op de arm. Inmiddels verschijnen er ook (onbevestigde) beelden op sociale media van de schutter in het winkelcentrum.

Lees hieronder verder

Het belangrijkste ziekenhuis van Kopenhagen, Rigshospitalet, meldt een „kleine groep patiënten” te hebben ontvangen in verband met het incident. Het ziekenhuis heeft extra personeel ingeschakeld, onder wie chirurgen en verpleegkundigen.

Een getuige die aan het werk was in een filiaal van KFC spreekt van ’zes of zeven’ schoten. „Mensen vluchten massaal onze winkel binnen en doken over de toonbank. We hebben ons verstopt in de kleedkamer voor het personeel en zijn later naar de bovenverdieping van het winkelcentrum gevlucht. Na ongeveer een uur kregen we te horen dat we veilig naar buiten konden. Het was doodeng.”

Andere getuigen beschreven tegen Deense media hoe de verdachte had geprobeerd mensen te misleiden door te zeggen dat zijn wapen nep was, wellicht in de hoop dat ze dan niet zouden weglopen. De schutter zou met een geheven geweer door het winkelcentrum hebben gelopen, zonder te rennen, aldus diverse getuigen.

Lees verder onder de tweet

De politie riep mensen die zich nog in het gebouw bevonden op niet zelf naar buiten te komen, maar te wachten tot ze door de politie werden weggehaald.

Het winkelcentrum ligt tussen het centrum en de luchthaven. Na de dodelijke schietpartij is een concert van Harry Styles, dat zondag in de buurt van het incident had moeten plaatsvinden, afgelast. De 28-jarige Brit zou optreden in de Royal Arena, op zo'n 650 meter van het winkelcentrum.

Enkele duizenden fans mochten aanvankelijk de zaal in en wachtten daar. De Deense televisiezender TV2 meldde zondagavond dat de fans in de zaal te horen hadden gekregen dat het concert om veiligheidsredenen niet zou plaatsvinden. De fans werden verzocht de zaal rustig te verlaten.

Na de eerste berichten over de schietpartij, maakte de organisator in eerste instantie op Facebook bekend dat het concert alsnog zou plaatsvinden. Dat was echter voordat bekend werd dat er mensen waren omgekomen.

De premier van Denemarken, Mette Frederiksen, sprak zondagavond van een ’wrede aanval’. Ze riep de inwoners van haar land op elkaar te steunen ’tijdens deze moeilijke tijd’.

Kopenhagen was de afgelopen dagen het decor voor de start van de Ronde van Frankrijk. In de Deense hoofdstad werd een tijdrit verreden.

Video: Hieronder zijn de eerste beelden te zien.

Volgens de Deense politie werd er geschoten bij de winkel Fields.

Volgens de Deense politie werd er geschoten bij de winkel Fields.