Nieuws
1353780
Nieuws

Verhalen achter het nieuws

Rolien: 'Mijn dochter (22) met Lyme heeft weer een lichtpuntje'

Uit een enquête blijkt dat slechts 9% van de lymepatiënten hun behandeling vergoed krijgen. De meeste patiënten (96%) zoeken voor behandeling hun heil in het buitenland en draaien zelf voor de kosten op. Daar weet Rolien Scheepbouwer (51) alles van. Haar dochter Ruby (22) is al acht jaar ziek. Rolien is nu een crowdfunding-actie gestart om de behandeling van haar dochter te kunnen bekostigen.

Momenteel krijgen ongeveer 25.000 mensen per jaar de ziekte van Lyme, maar als er geen maatregelen worden genomen zal dat aantal naar verwachting in 2030 zijn verdubbeld. Rolien's dochter Ruby is een van de slachtoffers.

Ruby woont nog thuis en haar moeder zorgt dagelijks voor haar. Ze heeft haar opleiding niet kunnen afmaken en ze kan niet werken. Ook moeder Rolien moest met haar eigen bedrijf stoppen: “De combinatie van werken en zorgen werd me te veel. Ruby kan bijna niks zelf. Ik ben nu fulltime mantelzorger en we hebben daardoor helaas heel weinig inkomen.

GEZOND VROLIJK KIND VAN 14

Ik weet niet wanneer Ruby besmet is," vertelt Rolien. "De eerste keer dat ze echt ziek was, was acht jaar geleden. We waren toen op vakantie op het Griekse eiland Kos.

Ze had een streptokokkeninfectie in haar keel en de dokter gaf haar antibiotica. Voor die tijd was ze nooit ziek. Nou ja, ze had weleens buikpijn op de lagere school. En ze had ook last van haar menstruatie. Verder was het een gezond, vrolijk kind van veertien.

VEEL VRIENDINNEN

Ze functioneerde goed, had veel vriendinnen. Na Kos begon het kwakkelen. Ze ging weer na school, maar kreeg na twee weken blaasontsteking. Het ging niet over en dus ging ze aan de antibiotica.

Lees verder op VROUW.nl: Van een vrolijk gezellig kind, werd mijn dochter depressief.