Nieuws
1353793
Nieuws

Fietsend schoolkind uniek in de wereld

Het Nederlandse fietsende schoolkind is uniek in de wereld. Waar in andere landen kinderen vooral met de schoolbus naar school worden gebracht, is het in Nederland een goede gewoonte om je kind met de fiets naar school te sturen. En daar mogen we trots op zijn, aldus de Fietsersbond.

De Fietsersbond wil daarom dat het fietsende schoolkind wordt toegevoegd aan de UNESCO-lijst van immaterieel werelderfgoed, en dat dit wordt gememoreerd met een speciaal beeld.

Nederlandse helden

Industrieel ontwerper Onno van Dokkum uit het Gelderse Lathum loopt al vijfentwintig jaar rond met het idee voor een standbeeld voor het fietsende schoolkind. "Fietsende schoolkinderen zijn echt Nederlandse helden. Ze fietsen kilometers per dag door weer en wind. Ze geven het goede voorbeeld aan hun ouders die vaak vanuit angst hun kinderen met de auto naar school willen brengen."

Toen Van Dokkum vorig jaar Fietsersbond-directeur Saskia Kluit ontmoette, vond hij in haar een gelijkgestemde. "Fietsen geeft kinderen zelfstandigheid, vrijheid en beweging. Dat zijn drie hele belangrijke kernwaarden in hun leven," aldus Kluit.

"Nederlanders vergeten soms hoe belangrijk dat is voor de verdere ontwikkeling van kinderen, terwijl bijna iedereen nog weet hoe het was toen je voor het eerst zonder je ouders op de fiets naar school mocht. Klaar om de wereld te verkennen met je vrienden."

UNESCO Werelderfgoedlijst

Naast de bekende UNESCO Werelderfgoedlijst met gebouwen en steden beheert de organisatie ook een lijst met immaterieel erfgoed. Uit diverse landen staan hier zaken op die bepalend zijn voor hun cultuur: denk aan de Franse keuken, de Belgische biercultuur, de Portugese Fado en yoga in India. Het fietsende schoolkind is volgens de Fietsersbond een uitgelezen kandidaat om de Nederlandse cultuur te vertegenwoordigen.

Beeld

De bestempeling tot erfgoed moet volgens de Fietsersbond zijn bekroning krijgen in een speciaal beeld, het liefst geplaatst langs een drukke fietsroute naar school. Ontwerper Onno van Dokkum zit al vol ideeën, maar wordt graag geïnspireerd. Daarom organiseert de Fietsersbond bij de start van het nieuwe schooljaar 2017/2018 een speciale fotowedstrijd waarbij scholieren elkaar op hun fietsroute fotograferen. De winnende foto's worden gebruikt als inspiratie voor het beeld.

Wanneer en waar het beeld precies geplaatst wordt is nog niet bekend, al hebben volgens Saskia Kluit al diverse gemeenten aangegeven interesse te hebben. "We streven ernaar om over een jaar precies te weten waar het beeld komt."

Alles over fietsen: Nationalefietstest.nl