Nieuws/Nieuws

Nipte overwinning op Beau

Schuldig wint Zilveren Nipkowschijf

Door Onze Redactie RTV

Dennis van de dierenwinkel.

Dennis van de dierenwinkel.

Jean Counet

De Zilveren Nipkowschijf gaat dit jaar naar de Human-serie Schuldig, waarin documentairemakers Sarah Sylbing en Ester Gould inzoomen op de schuldenproblematiek in Amsterdam-Noord. Televisierecensenten en - journalisten verkozen dit programma met slechts een stem verschil boven het RTL4-programma The Amsterdam Project van Beau van Erven Dorens.

Dennis van de dierenwinkel.

Dennis van de dierenwinkel.

Jean Counet

Ook de dramaserie De Zaak Menten (Max) was genomineerd voor de prestigieuze prijs. Het radioprogramma Argos (VPRO/Human/Vara) gaat ervan door met radiovariant: de Reissmicrofoon.

Schuldig kent kleurrijke hoofdpersonen zoals Ed de deurwaarder die vaak worstelt met zijn ondankbare taak, Paul de onorthodoxe hulpverlener en Carmelita, een Surinaamse diva die om van haar schulden af te komen onder meer haar royale tv-pakket moest opgeven. Dennis van den Burg, eigenaar van een tanende dierenwinkel, groeide zelfs uit tot een bekende Nederlander die daarna handen te kort kwam vanwege topdrukte in zijn zaak.

„Niemand had kunnen voorzien dat de serie deze uitwerking zou hebben”, zie hij hierover eerder in deze krant. „Ik heb meegedaan om de schuldenproblematiek te laten zien. Maar we moeten niet hebben over mij als persoon, maar over het web van incassoboetes en deurwaarders waar, als je eenmaal een schuld hebt, bijna niet uit te komen is.” Sylbing stelde: „Met de huidige hoge boetes en extreme incassokosten hebben wij met zijn allen een absurd geldverslindend monster gecreëerd, waar één op de vijf Nederlanders dagelijks mee te maken heeft. Het hebben van schulden leidt soms ook tot depressie, maakt mensen dommer en apathisch.”

De prijs voor Argos komt op een bijzonder welkom moment voor de makers: het programma dreigt als gevolg van een vernieuwing bij Radio 1 de helft van de zendtijd kwijt te raken.

Eerder werd bekend dat Eva Jinek een eervolle vermelding krijgt voor diverse programma’s, de Ere Zilveren Nipkowschijf is voor filmmaker Frans Bromet.