Nieuws/Buitenland
1354210
Buitenland

Bewoners overvallen in slaap - Vuur grijpt snel om zich heen

Zeker twaalf doden bij brand in flat Londen

LONDEN - UPDATE 19:05 Zeker twaalf mensen zijn om het leven gekomen door de brand in de torenflat Grenfell Tower in Londen. De politie verwacht dat het dodental nog verder zal oplopen en spreekt van 'een complexe bergingsoperatie, die enkele dagen in beslag zal nemen'. De verwachting is niet dat er nog overlevenden worden gevonden in de flat, eerder op de dag was dat nog wel het geval.

Ten minste 74 mensen raakten gewond. Achttien slachtoffers verkeren in levensgevaar. Het is onduidelijk hoeveel mensen nog vermist worden. De oorzaak is nog onduidelijk.

Het overgrote deel van het flatgebouw is inmiddels doorzocht op overlevenden. Het vuur woedt nog in sommige appartementen. Zeker 65 bewoners werden gered door brandweerlieden. Anderen probeerden zichzelf vanaf het balkon in veiligheid te brengen door lakens aan elkaar te knopen.

In slaap overvallen

Veel bewoners van het 24 verdiepingen tellende flatgebouw in North Kensington lagen te slapen toen de brand 's nachts uitbrak. De vlammen grepen daarna razendsnel om zich heen. Bewoners vertelden Britse media hoe ze door gangen vol dikke rook moesten rennen om zichzelf in veiligheid te brengen. In de flat woonden tussen de 400 en 600 mensen.

Lichtsignalen

Niet iedereen kon tijdig vluchten. Volgens ooggetuigen hebben bewoners 's nachts vanuit het brandende flatgebouw om hulp gevraagd door lichtsignalen af te geven met zaklampen. Er zouden ook mensen in paniek bij ramen te zien zijn geweest die om hulp schreeuwden. Volgens ooggetuigen sprongen enkele mensen naar beneden.

De brandweer rukte met groot materieel uit om het vuur te blussen. Zo'n tweehonderd brandweerlieden proberen de brand onder controle te krijgen. ,,In mijn 29 jaar bij de brandweer heb ik nog nooit iets van deze omvang gezien'', erkende brandweerchef Dany Cotton. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Klachten over brandveiligheid

Een lid van de bewonersvereniging van Grenfell Tower zei tegen de BBC dat herhaaldelijk is geklaagd over de brandveiligheid in het onlangs gerenoveerde gebouw. Met die klachten zou niets zijn gedaan. ,,Er waren zorgen over de plaatsing van boilers, ontsnappingsmogelijkheden, noodverlichting, noem maar op'', zei David Collins. In de buurt van de rampplek wachten familie en vrienden op nieuws over hun naasten. Velen zijn boos en vragen zich af 'hoe zoiets kan gebeuren in het Londen van de 21e eeuw'.

Veiligheidsexperts lieten aan de BBC weten dat de snelle verspreiding van het vuur mogelijk veroorzaakt is door het gebruik van verkeerde materialen. Het bedrijf dat de renovatie uitvoerde, liet weten dat alles volgens de regels is gegaan.

Lees ook: Dit weten we tot nu toe van het inferno

Lees ook: Nog levende mensen uit flat gehaald

Lees ook: Baby van 9 hoog gegooid

Bent u in Londen en heeft u iets meegemaakt van de brand? Mail naar nieuwsdienst@telegraaf.nl