Nieuws
1354258
Nieuws

Geslaagd? Mooi, dan kun je nu aan het werk!

Honderden jongeren werken ’s zomers in het Dolfinarium Harderwijk.

Honderden jongeren werken ’s zomers in het Dolfinarium Harderwijk.

Amsterdam - Honderdduizenden scholieren horen vandaag of ze geslaagd of gezakt zijn voor hun eindexamen. Voor de meeste wacht daarna de langste zomervakantie uit hun leven. Hét moment om met een bij- of vakantiebaantje flink geld te verdienen.

Honderden jongeren werken ’s zomers in het Dolfinarium Harderwijk.

Honderden jongeren werken ’s zomers in het Dolfinarium Harderwijk.

Heel veel jongeren doen dat ook, blijkt uit een enquête die de financiële voorlichters van het Nibud vorig jaar nog hebben gehouden. Van alle 17- en 18-jarigen heeft ruim 70% een bijbaan. Liefst 80% verdient bovendien bij in de (zomer)vakantie. Gemiddeld levert dat werk dik €200 in de maand op – véél meer dan het doorsnee zak- en kleedgeld.

Speciaal voor iedereen die een bijbaan heeft of zoekt, zes tips van onze redactie.

1) Zoek iets leuks

Als je op zoek gaat naar je eerste baantje, kan het al heel spannend zijn om op je mogelijk toekomstige baas af te stappen. Maak het jezelf gemakkelijk: vraag aan mensen in je omgeving of ze nog iets voor je weten, en of ze je misschien bij een bedrijf naar binnen kunnen helpen. Je bent zeker niet de eerste die via een oom, buurvrouw, vader van een vriend of andere kennis aan werk komt.

Vaak zijn de baantjes die je op die manier vindt interessanter dan bijvoorbeeld vakkenvullen in de plaatselijke supermarkt of aardbeien plukken in het veld. Ga je na de zomer een zorgopleiding doen? Er zijn tal van zorginstellingen waar je de komende maanden als invalkracht al ervaring kunt opdoen. Datzelfde geldt voor andere groepen bedrijven.

Uiteraard zijn er ook websites waarmee je gemakkelijk naar bijbaantjes kunt zoeken. Hou ook zeker het lokale huis-aan-huisblad in de gaten voor oproepjes van bedrijven in de buurt. Ook bij uitzendbureaus, zoals Randstad, Tempo-Team en Studentenwerk en Scholierenwerk, zijn vakantievacatures te vinden.

2) Hou het netjes (1)

Bedrijven die met jongeren werken, zijn in Nederland aan strenge regels gebonden. Het is belangrijk dat je je rechten kent: zelf aan de bel trekken is altijd beter dan dat de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid je baas een boete geeft. Begin bij het minimumuurloon: tot 1 juli geldt een brutobedrag van €3,09 voor 16-jarigen, €3,54 voor 17-jarigen, en €4,08 voor 18-jarigen.

Na 1 juli gaat met name het minimumloon voor 18-jarigen omhoog. Ook de andere bedragen stijgen met twee of drie cent. Kijk op de site van de Rijksoverheid voor meer informatie.

3) Hou het netjes (2)

Niet alleen het minimumloon is wettelijk vastgelegd, ook over de arbeidsomstandigheden zijn duidelijke regels. Zo mogen 16- en 17-jarigen niet als slachter in een slachthuis werken, of met gevaarlijke gassen, of op plekken waar instortingsgevaar bestaat. Bovendien bestaan er voor die leeftijdsgroep strenge werk- en rusttijden: niet meer werken dan 160 uur per vier weken (inclusief school), en niet werken tussen elf uur ’s avonds en zes uur ’s ochtends. De precieze regels staan wederom op de website van het Rijk.

Als je twijfelt over de bedoelingen van een mogelijke werkgever, zoek dan naar extra informatie voor je een contract tekent.

4) Vraag belasting terug

Op je loonstroken zul je zien dat je werkgever veel belasting en premies op je salaris inhoudt. Een groot deel daarvan kunnen jongeren met een bijbaan terugkrijgen van de Belastingdienst. Dat kan wel pas begin volgend jaar, bij de belastingaangifte, uiterlijk vijf jaar nadat je een bij- of vakantiebaan had.

Bewaar je loonstroken dus goed, en vraag je werkgever om een jaaropgaaf op het moment dat je uit dienst gaat (of begin 2018, als je dan nog in dienst bent) – die papieren heb je nodig om volgend jaar je aangifte in te vullen.

5) Jong geleerd…

Je hoeft geen 16 jaar te zijn om een bijbaan te mogen hebben: zelfs sommige brugklassers mogen in het weekend en ’s zomers al bijklussen. Let wel op: hoe jonger je bent, hoe lager het aantal uren dat je mag werken en hoe groter de beperkingen voor het soort werk dat je mag doen. Vaak tellen schooluren mee in de berekening van het maximaal aantal uren werk.

6) Spaar ook een beetje

Natuurlijk, het is heerlijk zomerweer en de verleiding is groot om al je zuurverdiende vakantiecenten meteen op het terras weer uit te geven. Niet doen! Studeren is duur, zeker nu de studiebeurs van de overheid is omgevormd tot een leenstelsel. Bovendien heb je later in je leven geld nodig om een huis te kopen, een gezin te stichten, en zo voort. Als je nu begint met sparen, hoef je per maand veel minder in te leggen dan als je tot bijvoorbeeld na je studie wacht.