Nieuws/Buitenland
1354287251
Buitenland

Rusland sluit eigen missie bij de NAVO

MOSKOU - Rusland sluit de eigen vertegenwoordiging bij de NAVO en zegt ook de NAVO-missie in Moskou de wacht aan. De regering in Moskou is boos dat het bondgenootschap eerder deze maand acht Russen die er waren geposteerd de deur wees omdat zij voor Russische inlichtingendiensten zouden werken.

De activiteiten van de Russische NAVO-missie worden met ingang van 1 november stilgelegd. Datzelfde geldt voor de militaire missie van de NAVO in Moskou. Medewerkers van die NAVO-vertegenwoordiging verliezen volgens Russische media op 1 november hun accreditatie.

Als de NAVO dringend contact wil opnemen met Moskou, kan dat volgens minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov via de Russische ambassade in Brussel. „De NAVO heeft belangstelling voor een gelijkwaardige dialoog noch voor samenwerking”, klaagt hij.

Koude Oorlog

De verstandhouding tussen Rusland en het Westen is sinds de Koude Oorlog nauwelijks zo beroerd geweest. NAVO-landen beklagen zich om de haverklap over onder andere Russische cyberaanvallen en pogingen hun verkiezingen te beïnvloeden.

Rusland reageert met de nieuwste maatregelen op de uitwijzing van acht medewerkers van de Russische missie door de NAVO, bijna twee weken geleden. De NAVO bracht het aantal Russen dat op het hoofdkwartier in Brussel mocht werken toen ook terug.

Rusland nam destijds ook al meteen maatregelen tegen de NAVO-missie in Moskou.