Nieuws/Buitenland

„Gevaren van terrorisme en extremisme”

Vier Arabische landen verbreken relaties Qatar

Luchtbeeld van Doha, hoofdstad van Qatar.

Luchtbeeld van Doha, hoofdstad van Qatar.

REUTERS

DUBAI - Saudi-Arabië, Egypte, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten hebben maandag alle diplomatieke relaties verbroken met buurland Qatar. De landen beschuldigen Qatar ervan banden te onderhouden met terroristische groeperingen en de regio te destabiliseren.

Luchtbeeld van Doha, hoofdstad van Qatar.

Luchtbeeld van Doha, hoofdstad van Qatar.

REUTERS

De gezamenlijke actie houdt in dat de landen de contacten via lucht, land en zee verbreken. Dat betekent onder meer een reisverbod van en naar Qatar. Qatarese diplomaten hebben 48 uur de tijd gekregen om te vertrekken.

Volgens het staatspersbureau van Saudi-Arabië was het besluit genomen om het koninkrijk te beschermen ,,tegen de gevaren van terrorisme en extremisme''. Het land riep andere landen op hetzelfde te doen en heeft de grenzen met de golfstaat gesloten.

Volgens het Saudische koninkrijk steunt Qatar sjiitische militanten die ook steun krijgen van aartsvijand Iran. Zij zouden actief zijn in Bahrein en in het oosten van Saudi-Arabië. Bahrein liet tevens als reden voor het besluit weten dat Doha zich bemoeit met binnenlandse aangelegenheden van Bahrein.

Volgens Egypte steunt Qatar de Moslimbroederschap die door het bewind van president Abdel Fattah al-Sisi wordt gezien als een terreurbeweging. De organisatie claimt zelf vredelievend te zijn. Egypte sluit onder meer zijn havens en vliegvelden voor Qatarese transporten.

Bekijk meer van