Nieuws/Buitenland
1354538939
Buitenland

Vlaamse uroloog schuldig aan verkrachting

ANTWERPEN - Een Belgische uroloog is schuldig bevonden aan aanranding en verkrachting van een minderjarige patiënte in 2006. De rechtbank in Antwerpen veroordeelde Bo C. tot vier jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie had om vrijspraak gevraagd. C. gaat in beroep, kondigde zijn advocaat aan.

De 29-jarige vrouw was 15 toen ze naar de uroloog ging vanwege pijn in haar onderbuik. De specialist gebruikte bij de behandeling van de blaasontsteking en chronische bekkenbodempijn een vibrerend instrument om de spieren rond haar urineleider te ontspannen.

Volgens de vrouw bracht C. haar tot een orgasme, waarbij hij volgens haar opgewonden raakte. Hij zou haar ook hebben betast en gekust. Nadat ze in therapie was gegaan besloot ze vier jaar geleden een klacht in te dienen wegens aanranding en verkrachting.

De uroloog heeft de beschuldigingen ontkend. Volgens de openbaar aanklager was er onvoldoende bewijs van grensoverschrijdend gedrag, maar de rechter maakte een andere afweging.

Ondergeschikt

„Beklaagde misbruikte op schromelijke wijze zijn positie als arts om zijn eigen seksuele lusten te botvieren op een jong meisje in volle seksuele ontwikkeling. Zij stond als jonge patiënte in een totaal ondergeschikte positie tegen de (zelfverklaarde) expert in het vakgebied, die bovendien een kennis was van haar ouders”, aldus de rechtbank. Die stelde verder dat de man met zijn „schokkende” gedrag het vertrouwen van de samenleving in de medische wereld heeft ondermijnd.

De zaak heeft veel aandacht gekregen in Belgische media. Sindsdien zijn meer vrouwen met klachten over de uroloog naar voren gekomen.