Nieuws/Binnenland
1354617
Binnenland

Zonnekracht

Piet Paulusma voorspelt hete zomer

Rijswijk - Deze zomer krijgen we vaker te maken met zonkracht 8, waardoor – net als gisteren – verbranden op de loer ligt. Dat zegt weerman Piet Paulusma, die een grillige zomer met heet weer, afgewisseld met extreme buien voorspelt.

„UV-index 8 is een van de de hoogste waarden die in ons land mogelijk is”, aldus Paulusma. „Dit heeft te maken met de stand van de zon, maar ook met de mate van uv-straling, de de ozonlaag en eventuele sluierbewolking. Temperaturen zeggen niet veel over uv-straling. Ook op een minder hete dag kan de uv-straling ineens intens zijn.”

Maar waar komt dat vandaan?

„Het heeft alles te maken met de opwarming van onze aarde. Niet alleen Nederland, ook landen om ons heen hebben te maken met een veranderend weertype, waarbij in de zomermaanden hitte wordt afgewisseld met extreme buien met onweer, hagel en windstoten.”

Wat voor weer is er op komst?

„Woensdag en donderdag kan het zo weer zonkracht 7 à 8 worden. Woensdag blijft de temperatuur beperkt tot 24 à 25 graden, donderdag wordt met 27 à 28 graden een hele warme dag.

Hoe kunnen we ons daar op voorbereiden?

„Smeer je goed in en scherm je hoofd af. Om het kwartier/half uur met de factor die past bij je huidtype. Bij zonkracht 8 kan de huid al binnen tien minuten verbrand zijn.”

En wordt de weerman zelf nog wel eens verrast?

„Jazeker, vandaag op het kaatsveld voelde ik bijvoorbeeld nog dat de zon behoorlijk bakte, maar gelukkig was ik daar maar even.”