Nieuws/Nieuws

Guus weer groots in het Philips Stadion

Door Bart Wijlaars

Guus Meeuwis was weer heer en meester in het Philips Stadion.

Guus Meeuwis was weer heer en meester in het Philips Stadion.

ANP

Een feest voor jong en oud, voor iedereen die van meezingen en meedansen houdt en van een gezellig hapje en drankje daarbij. Zo hoort Groots met een Zachte G te zijn en zo was het ook nu weer.

Guus Meeuwis was weer heer en meester in het Philips Stadion.

Guus Meeuwis was weer heer en meester in het Philips Stadion.

ANP

De week van Guus Meeuwis kan daarmee gerust de boeken in. Op maandag kregen hij en zijn band het grote Pinkpop-veld nog aan de polonaise. De start van zijn twaalfde jaargang Groots met een Zachte G, donderdagavond, kon ook al niet beter en dan was dat ook nog pas de eerste van vijf shows dit jaar.

Verrast

Niet alleen de bezoekers, maar ook Meeuwis zelf wordt daarin even vaak verrast door de komst van een collega. Donderdag was de eer aan Gers Pardoel om de gastheer en zijn bezoekers te overrompelen tijdens Brabant. De rest van de shows zal iemand anders hem daarin vergezellen.

Aan gasten was sowieso geen gebrek. Dwight Dissels, die Guus nog kent uit zijn tijd als coach bij The Voice of Holland, maakte ook zijn opwachting. Samen met hem én een gospelkoor (dat in 2008 ook te gast was) zong hij Wees maar niet bang.

Nieuwste single

Haalde de Brabander na zijn Pinkpop-optreden nog aan hoe mooi hij het vond dat er al openlijk van zijn nieuwste single Wat zou Elvis doen? werd genoten (,,het was geen tussendoortje tussen de hits”), tijdens zijn eerste Groots-concert was dat niet anders, aangezien hij er het bal mee opende. In Eindhoven werd zelfs al voorzichtig meegezongen, wat de rest van de avond sowieso gebeurde en naarmate de show vorderde alleen maar voller uit de borst.

Het mag vanzelf spreken dat al zijn grootste hits voorbij kwamen. Zijn eerste ( Verliefd zijn, Per spoor (Kedeng kedeng), Verliefd zijn), zijn latere ( Dit lied, Het kan hier zo mooi zijn). Vooral bekend werk dus, maar ook iets onbekender, zoals De zon. De carnavalskraker Het dondert en het bliksemt kreeg een ereplaats, net zoals Kus van mij.

Terugblikken

Bijzonder waren ook de terugblikken op eerdere jaren Groots (’Groots’ uit de oude doos genoemd), nu het spektakel dit jaar op gaat naar haar vijftigste stadionconcert. De eerste was met Marc Meeuwiws, Guus' broer en percussionist in de band. Maar vroeger was hij het die vooropging in het bij Zo ver weg horende dansje, dus werd Marc hoog de lucht in getild op een liftje om vanaf daar de massa te leiden. Ook Racoon werd plotseling tevoorschijn getoverd, waarna de frontmannen Bart en Guus samen Love you more met Het is een nacht vermengden, zoals ze dat in 2013 ook deden. Nieuw was de mix van Hazes' Geef mij je angst en Racoons Oceaan.

Reeds aangekondigd, maar meer dan welkom was ook de hulp van Douwe Bob. De Amsterdammer opende het bal en deed drie kwartier alsof hij wekelijks voor zulke massa's speelt. Jammer genoeg voor hem had het publiek het minstens zo druk met 'indrinken', maar tegen de tijd dat Meeuwis aan de beurt was, was het Philips Stadion evengoed ontdooid.

Garantie

Bijna 2,5 uur duurde het feest daarna, waarvan Meeuwis er ook 2,5 vol in het licht stond. De grote kracht van Groots met een Zachte G is dat hij die rol van stralend middelpunt weet te combineren met die van bescheiden roerganger. Het draait om hem en tegelijkertijd juist helemaal niet, maar om al die bezoekers in dat stadion. ‘Groots’ is daarmee een unieke garantie.