Nieuws/Buitenland
1355168
Buitenland

‘Trump kan duurzame ontwikkeling niet stoppen’

Nederlandse bedrijven zullen niet of nauwelijks nadeel ondervinden van het opzeggen van het Parijse klimaatakkoord door de Verenigde Staten.

Economen van ABN Amro en Rabobank wijzen op duurzame ontwikkelingen in de maatschappij die doorzetten.

Hoofdeconoom Han de Jong van ABN Amro zegt niet te verwachten dat Amerikaanse bedrijven zich heel erg anders gaan gedragen. ,,Dat Trump uit het klimaatakkoord stapt, betekent niet dat Amerikaanse bedrijven dat ook doen.” Bedrijven zullen los van de Amerikaanse federale overheid op de ingeslagen groene weg blijven.

'Consument al om'

Afgelopen donderdagavond kondigde president Trump in het belang van de Amerikaanse economie aan dat de Verenigde Staten uit het klimaatakkoord stappen. In het akkoord is afgesproken om de uitstoot van CO2 sterk te reduceren.

Een concurrentievoordeel voor Amerikaanse bedrijven ten opzichte van Nederlandse ondernemingen ziet hij dan ook niet zo snel ontstaan.

Amerikaspecialist Philip Marey van Rabobank onderschrijft die visie. ,,Consumenten en bedrijven zijn eigenlijk al om als het gaat om duurzaamheid.”

Energiezuiniger

President Trump wil met zijn besluit om af te zien van het klimaatakkoord van Parijs meer banen scheppen in de meer vervuilende kolenindustrie, de staalbedrijven en de gas- en oliesector.

De Nederlandse overheid richt zich echter meer op banengroei in groenere en innovatievere sectoren, zoals steeds meer bedrijven energiezuiniger en duurzamer willen produceren.

Importheffingen EU

Amerikaanse bedrijven hebben eventueel wel een concurrentievoordeel door het goedkoper gebruiken van fossiele energie. De Europese Unie zou dit teniet kunnen doen door hogere importheffingen te rekenen aan deze bedrijven, aldus de Duitse bondskanselierskandidaat Martin Schulz deze week. ABN Amro-econoom De Jong ziet dat als een mogelijkheid.

Daarnaast verwacht De Jong dat de prijs van schone energie binnenkort dicht bij die van fossiele energie ligt. Een kostenbesparing op de energierekening voor Amerikaanse bedrijven zou daarmee verdampen.

Duurzame technologie

ASN Bank denkt ook dat de gevolgen van de beslissing van Trump te overzien zijn. ,,Wij zien een belangrijke rol voor overheden maar ook voor bedrijven en financiële instellingen om klimaatverandering tegen te gaan. Een faciliterende overheid helpt, dus is het belangrijk dat alle landen daaraan meewerken. Maar gelukkig zien wij genoeg bedrijven die het potentieel van duurzame energie en energiebesparing zien, en die ook uit bedrijfseconomische redenen kiezen voor duurzame technologie."

Volg financieel nieuws direct met deze gratis app van DFT