Nieuws/Binnenland
1355445505
Binnenland

Grootste toename sinds mei

Bijna 1500 coronapatiënten in ziekenhuis, meer mensen verplaatst

ZEIST - Ziekenhuizen behandelen woensdag 1475 patiënten vanwege besmetting met het coronavirus. Dat zijn er 65 meer dan op dinsdag. De laatste keer dat er zo veel coronapatiënten in een ziekenhuis lagen, was op 12 mei, in de nadagen van de eerste golf.

Vanwege de drukte in de ziekenhuizen zijn het afgelopen etmaal 35 mensen overbracht naar ziekenhuizen in andere delen van het land, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat is het hoogste aantal sinds het hervatten van de spreiding drie weken geleden. „De druk op de ziekenhuizen neemt toe”, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

In de afgelopen weken zijn al meer dan driehonderd mensen overgebracht naar andere delen van het land. De spreiding moet de druk verlagen. Vooral ziekenhuizen in Amsterdam, Leiden, Den Haag en Rotterdam behandelen veel coronapatiënten.

De drukte is het grootst op verpleegafdelingen. Die hebben afgelopen etmaal 225 mensen opgenomen. Daarnaast verlieten 184 mensen zo’n afdeling. Het totaalaantal patiënten in de klinieken steeg dus met 41 naar 1174. Intensive cares namen 27 mensen op. Drie anderen verlieten de ic-afdeling, waardoor intensivisten nu 301 patiënten wegens corona behandelen, 24 meer dan op dinsdag.