Nieuws/Binnenland
1355714688
Binnenland

Amerikaanse verdachten van mensensmokkel Schiphol komen vrij

Koninklijke Marechaussee op de luchthaven.

Koninklijke Marechaussee op de luchthaven.

AMSTERDAM - Het Amerikaanse paar dat zondag op Schiphol is aangehouden op verdenking van mensensmokkel, komt weer op vrije voeten. Dit laat het Openbaar Ministerie weten. Het stel begeleidde volgens de Koninklijke Marechaussee een Kazachs gezin dat naar Nederland vloog om asiel aan te vragen.

Koninklijke Marechaussee op de luchthaven.

Koninklijke Marechaussee op de luchthaven.

Volgens de Chinese mensenrechtenorganisatie ChinaAid gaat het om Michael Horowitz en Devra Marcus. Horowitz was een belangrijke medewerker van president Ronald Reagan.

Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie Noord-Holland zegt dinsdag dat de twee verdachten worden heengezonden. „Het onderzoek naar deze zaak zal worden afgerond en dan zal het dossier worden opgestuurd naar het Openbaar Ministerie. De officier van justitie zal het dossier vervolgens bestuderen en een afdoeningsbeslissing nemen”, aldus de woordvoerster.

Kazachse activist

Het Kazachse gezin dat door de Amerikanen werd begeleid, gaat de asielprocedure in. Volgens ChinaAid gaat het om de vrouw en kinderen van de Kazachse activist Serikzjan Bilasj. De mensenrechtenorganisatie stelt dat de autoriteiten van Kazachstan Serikzjan Bilasj als terrorist bestempelden en hem in 2019 een tijd gevangen hielden. Hij zou de toestand van Kazachen en Oeigoeren in concentratiekampen in de Chinese provincie Xinjiang aan de kaak hebben gesteld. Volgens ChinaAid verliet de activist in 2019 Kazachstan en leeft hij sindsdien gescheiden van zijn gezin.

Bob Fu, voorzitter van ChinaAid, riep de Nederlandse regering op Twitter op het Amerikaanse paar direct vrij te laten. Hij noemde de arrestaties ongerechtvaardigd en stelde dat het stel beloond zou moeten worden voor hun pogingen een Kazachs gezin te redden.