Nieuws/Binnenland
135587
Binnenland

’Duitsers luisterden Europol in Den Haag af’

BERLIJN - De Duitse geheime dienst heeft jarenlang Europol in Den Haag afgeluisterd. De Europese politie-organisatie werd door de Bundesnachrichtendienst (BND) in het grootste geheim in de smiezen gehouden. Ook de kantoren van Interpol werden in veel verschillende landen getapt.

Dat meldt tijdschrift Der Spiegel vandaag. De BND weigerde vragen over de legitimiteit van deze spionage in een buurland te beantwoorden. „Wij doen geen uitspraken over operatieve aspecten, alleen ten opzichte van de federale Duitse regering of de commissies van de Bondsdag", liet een zegsman weten.

Het magazine uit Hamburg stelt dat het over de spionageaffaire documenten heeft ingezien, waaruit blijkt dat de Duitsers sinds het jaar 2000 Europol in de Hofstad afluisterden. Dat gebeurde ook bij kantoren van Interpol in de Verenigde Staten, talrijke Europese en andere landen.

Met behulp van bepaalde zoekbegrippen, zogeheten 'selectoren’, bespioneerde de BND e-mailadressen, telefoon- en faxnummers van Europol en Interpol. Ook het Interpol-hoofdkantoor in het Franse Lyon werd getapt.

In het kader van het door de naar Moskou gevluchte klokkenluider Edward Snowden bekend geworden afluisterschandaal rond de Amerikaanse inlichtingendienst NSA is al enkele jaren duidelijk dat de BND de Amerikaanse collega’s van de NSA hielp met hun afluisterpraktijken in Europa. Nu lijkt er nieuw bewijs voor de spionage van de BND in EU-landen te zijn, waaronder Nederland.

Een woordvoerster van Europol wilde nog geen commentaar op de beschuldigingen van spionage jegens de Europese politieorganisatie geven.