Nieuws/Buitenland

Britse tiener schuldig aan plannen aanslag

ANP

LONDEN - Een Britse tiener is schuldig bevonden aan het plannen van een aanslag. Hij wilde met een auto inrijden op een menigte in Cardiff. Ook stonden onder meer een concert van zanger Justin Bieber en een winkelcentrum op een lijst met mogelijke doelen.

ANP

De zeventienjarige jongen schreef een „martelaarsbrief” waarin hij zichzelf omschreef als een „soldaat van Islamitische Staat.” De politie vond de tekst in een rugzak in de slaapkamer van de tiener. In die tas zaten ook een groot mes en een hamer.

Het Openbaar Ministerie stelde dat de jongen online extremistisch materiaal deelde. Hij gebruikte de term „Truck Attack” als wachtwoord op Instagram. Ook zou hij instructies van internet hebben geplukt over het plegen van een aanslag. Volgens het OM was duidelijk dat hij zo veel mogelijk slachtoffers wilde maken.

De tiener ontkende dat hij een aanslag wilde plegen. Hij gaf wel toe de brief te hebben geschreven. De jongen hoort zijn straf in januari. Een Deense rechter veroordeelde maandag een zeventienjarig meisje tot acht jaar cel voor het beramen van terreuraanslagen.

Bekijk meer van