Nieuws/Buitenland
1356482501
Buitenland

VS leggen de hand op honderdduizenden testkits uit Zuid-Korea

SEOUL - Zuid-Korea wil dinsdag 600.000 testkits voor het coronavirus naar de Verenigde Staten sturen. Het gaat volgens een bron om de eerste grote lading die door de Zuid-Koreanen aan hun zwaar getroffen bondgenoot wordt overgedragen.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de Zuid-Koreanen om hulp gevraagd. Hij vroeg zijn ambtsgenoot Moon Jae-in eind vorige maand in een telefoongesprek om materiaal te sturen waarmee op het coronavirus kan worden getest.

De ingewijde zegt dat de eerste lading met testkits dinsdag naar de VS gaat. De Amerikaanse overheid betaalt daar wel voor en stuurt ook een vrachtvliegtuig om het materiaal op te halen. In de nabije toekomst worden volgens de bron nog eens 150.000 testkits geëxporteerd.

Onder controle door tests

Zuid-Korea behoorde na China tot de eerste landen waar het virus op grote schaal om zich heen greep. De Zuid-Koreanen wisten de uitbraak grotendeels onder controle te krijgen, onder meer door op grote schaal coronatesten uit te voeren.

Inmiddels zijn de VS het zwaarst getroffen land ter wereld. Het dodental door de uitbraak staat daar op ongeveer 22.000. De Zuid-Koreaanse bron zegt dat zo snel mogelijk is gehandeld „met het oog op hoe dringend de situatie daar is.”