Nieuws/Binnenland
1356685
Binnenland

Kabelaar zal nota NPO waarschijnlijk doorberekenen

Toeslag op tv-kijken

Den Haag - Een extra toeslag dreigt voor tv-kijkers. De publieke omroep wil kabelaars zoals Ziggo en KPN namelijk meer geld gaan laten betalen voor het doorgeven van NPO-programma’s.

Dat laat NPO-baas Shula Rijxman weten in een vraaggesprek met deze krant.

Rijxman schermt met de prijsverhoging nu minister Slob (Media) onverbiddelijk eist dat de NPO gaat bezuinigen. De publieke omroep kampt namelijk met tegenvallende inkomsten van STER-reclamespotjes. Die inkomsten dalen volgens de CU-bewindsman rapper dan verwacht. Zoals het er nu naar uitziet, gaapt er in het jaar 2019 een gat van 60 miljoen euro. Slob wil dat de door de staat gefinancierde publieke omroep die klap zelf opvangt, zoals veel andere media dat ook moeten doen. Ook zij hebben met tegenvallende advertentie-inkomsten te maken.

TV-kijkers zijn door het NPO-plan waarschijnlijk de gebeten hond. Als de kabelaars de extra kosten aan de consument doorberekenen gaat de tv-rekening omhoog. „Of het gaat van de winst af van de Ziggo’s van deze wereld”, oppert Rijxman nog.

NPO-baas Shula Rijxman

NPO-baas Shula Rijxman

In eigen vlees snijden kan volgens de NPO-topvrouw „echt niet nog een keer”. In de afgelopen jaren heeft de publieke omroep al een paar keer de broekriem moeten aanhalen. „Of het geld in Hilversum niet tegen de plinten op klotst? Was het maar waar. We kunnen misschien nog iets efficiënter werken, meer samenwerken en beknibbelen op marketing en voorlichting. Maar dat is een druppel op de gloeiende plaat.”

In het vaarwater gaan zitten van andere media, door commerciëler te worden en bijvoorbeeld op internet meer reclamespotjes te zetten, doet Rijxman liever niet. „We willen onafhankelijk zijn van commercie.”

Minister Slob gaat niet op zijn eigen begroting geld zoeken voor de NPO, want dat zou afgaan van onderwijs en ’dat gaat niet gebeuren’.

Minister Slob gaat niet op zijn eigen begroting geld zoeken voor de NPO, want dat zou afgaan van onderwijs en ’dat gaat niet gebeuren’.

PVV-Kamerlid Martin Bosma heeft nog wel een paar andere suggesties. „Snij gewoon NPO3 eraf, dan zijn er nog twee netten over. Of verkoop wat radiostations.” VVD-Kamerlid Yesilgöz ziet mogelijkheden als de publieke omroepen hun programma’s verkopen, aan Netflix bijvoorbeeld. „Ze maken mooie producten. Zet ze in de etalage.”

Minister Slob noemt de op handen zijnde bezuiniging bij de NPO „geen feest.” „Ze hebben al bezuinigingsrondes meegemaakt. Maar het moet.”Hij is in ieder geval niet bereid om op zijn eigen begroting naar geld te zoeken. „Dan zou het afgaan van onderwijs. Dat gaat niet gebeuren.”

Techgiganten

De CU-bewindsman wil wel aan de bak als het gaat om het indammen van de macht op de advertentiemarkt van Facebook en Google. Adverteerders geven steeds minder geld uit aan Nederlandse media. In plaats daarvan gaan ze in zee met grote kantoren die vooral zakendoen met deze internationale techgiganten. Hierdoor staat het verdienmodel van de media steeds meer onder druk.

In Frankrijk wordt geprobeerd om dit soort bedrijven een extra belasting op te leggen die dan weer naar nationale media vloeit. Minister Slob is er zeer gecharmeerd van en houdt de ontwikkelingen nauwgezet in de gaten. Hij wil met minister Hoekstra (Financiën) bekijken of ook Nederlandse media hiervan de vruchten kunnen plukken. „We hebben er belang bij dat dit gaat gebeuren, ook in het kader van een eerlijk speelveld.”