Nieuws/Binnenland
1356708
Binnenland

Vrees voor toename diefstal ’sleutelloze’ voertuigen

Auto stelen kan op afstand

Hoevelaken - De nieuwste vorm van autodiefstal, waarbij voertuigen zonder sleutel door criminelen geopend en gestart kunnen worden, neemt hand over hand toe.

Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) schat dat het in ons land nu nog om vele tientallen voertuigen gaat die zo ontvreemd worden, maar dat de aantallen snel in de honderden auto’s gaan lopen.

„Het gaat om auto’s met een zogenoemd ’keyless entry’ , waarvoor geen sleutel of afstandsbediening nodig is om de auto te openen of starten”, zegt AVc-directeur Titus Visser. „In deze ’sleutel’ (vaak in de vorm van een kaartje) zit namelijk een zender, die door de auto wordt herkend en waardoor deze wordt ontgrendeld als je op een meter afstand bent.”

„Inmiddels kan het comfort voor de gebruiker echter veranderen in een regelrechte ramp, want criminelen kunnen het signaal kapen”, weet Visser. „De dief gaat bijvoorbeeld voor iemands huis, in de bioscoop of congresruimte staan om het signaal van de autosleutel op te vangen. Nadat dat is opgepikt wordt het versterkt en doorgestuurd naar een collega, die met een apparaat de auto openmaakt. In veel wagens heb je een combinatie van keyless entry en keyless start, zodat ze zo weg kunnen rijden.”

De afstand waarover deze techniek werkt is groot. In sommige gevallen kan wel een paar honderd meter worden overbrugd. „Dus de sleutels bijvoorbeeld onder je kussen leggen maakt weinig uit. Wel kun je ze in een ijzeren trommel leggen, die het signaal blokkeert, maar ook dat is niet waterdicht”, meent Visser, die dan ook het aanschaffen van een apart alarmsysteem als optie aandraagt.

Duidelijk is dat het ’hacken’ inmiddels tientallen keren is voorgevallen, maar volgens Wouter Verkerk van Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) is dit nog maar het begin van de ellende. „De apparatuur is voor een bedrag van rond de 15.000 euro voor criminelen te koop en dat is een investering die zich snel terugbetaalt. We verwachten dan ook een hausse van dit soort diefstallen en dan moet je misschien wel aan honderden denken.”

Maatregelen

Inmiddels is de branche bezig met maatregelen. „Het beste recept is om de ’keyless’ opties uit te schakelen. Maar ik snap dat dit geen optie is, omdat mensen juist veel geld betaald hebben voor dit gemak. Maar wat wel nodig is, is een tweede startonderbreker of een alarm dat autonoom werkt. Die dus niet via de autocomputer bestuurd wordt”, stelt Verkerk.

De VbV is op dit moment met diverse fabrikanten in gesprek, zoals Tesla dat momenteel erg populair is bij dit soort diefstallen. „Iedereen denkt mee en we hebben er wat druk op gezet door te dreigen het keurmerk van voertuigbeveiliging in te trekken als het probleem blijft bestaan. En dat wil geen enkele fabrikant. Overigens gaan steeds meer merken over op ’ keyless’, waaronder ook zeer gangbare auto’s als de Ford Focus en Renault Clio.”

Uitschakelen

Mercedes heeft al maatregelen genomen. „Gebruikers kunnen door twee keer op de knop van de sleutel te drukken de keyless-functie uitschakelen”, meldt een woordvoerder.