Nieuws/Binnenland
1356719
Binnenland

Longkanker eerder opsporen

Het bevolkingsonderzoek longkanker moet gaan bestaan uit een CT-scan voor risicogroepen.

Het bevolkingsonderzoek longkanker moet gaan bestaan uit een CT-scan voor risicogroepen.

Groningen - Longartsen uit acht Europese landen, waaronder Nederland, zeggen longkanker in een zeer vroeg stadium te kunnen ontdekken, nog vóór de ziekte zich in het lichaam kan verspreiden. Zij pleiten dan ook voor landelijke bevolkingsonderzoeken met CT-scanners onder risicogroepen.

Het bevolkingsonderzoek longkanker moet gaan bestaan uit een CT-scan voor risicogroepen.

Het bevolkingsonderzoek longkanker moet gaan bestaan uit een CT-scan voor risicogroepen.

,,Vroege opsporing van longkanker zal de torenhoge sterfte onder longkankerpatiënten drastisch verminderen”, zeggen 20 vooraanstaande kankerspecialisten in vaktijdschrift The Lancet Oncology.

Dodelijk

Ieder jaar wordt bij circa 12.000 Nederlanders een vorm van longkanker vastgesteld. Per jaar sterven 11.000 patiënten aan longkanker. In de EU gaat het om jaarlijks 270.000 mensen, wereldwijd veroorzaakt longkanker 1,7 miljoen sterfgevallen per jaar. Longkanker is daarmee de meest dodelijke vorm van kanker. Minder dan 10 procent van de mensen die deze longkanker krijgt, leeft vijf jaar na de diagnose nog. Dat is bijna een vijfde van alle sterfgevallen door kanker.

De invoering van longkankerscreening zal, naar verwachting, alleen al in Nederland elk jaar 2000 tot 2500 mensenlevens kunnen redden, zegt hoogleraar radiologie, prof. dr. Matthijs Oudkerk van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). ,,De screening op longkanker levert, volgens onze berekeningen, twee tot drie keer zoveel geredde levens op als bij het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Vroege ontdekking betekent volledige genezing voor ruim 80 procent van de patiënten, op basis van bekende overlevingsgetallen voor deze longkanker-stadia.”

Longkankerspecialisten zoeken al jaren naarstig naar manieren om de zeer dodelijke ziekte eerder op te sporen. Door mensen met een verhoogd risico op longkanker - zware (ex-)rokers ouder dan 50 jaar - te screenen met een CT-scanner, kan de ziekte opgespoord worden voordat er metastasen (uitzaaiingen) ontstaan. De tumor kan dan met een relatief kleine operatieve ingreep verwijderd worden en de patiënt is genezen zonder dat chemotherapie of bestraling nodig is. ,,Daarmee is gelijk de kostenbesparing van de screening verklaard; de zeer dure longkankergeneesmiddelen zijn bij deze behandeling niet meer nodig”, stellen de artsen.

Drie jaar

Professor Oudkerk denkt dat ,,binnen een jaar of drie” bevolkingsonderzoek op longkanker in Nederland kan beginnen. Dat zal in elk van de acht landen op een ander moment zijn. ,,Tot de risicogroepen die wij zullen uitnodigen behoren ook mensen die al 30 tot 40 jaar elk dag een pakje sigaretten roken.”