Nieuws/Binnenland
1356736
Binnenland

OM kijkt naar Amnesty-files over Shell Nigeria

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat kijken naar het dossier dat Amnesty International heeft gemaakt over de rol van Shell in Nigeria. Volgens de mensenrechtenorganisatie was Shell actief betrokken bij geweld tegen de Ogoni-bevolking in Nigeria.

Amnesty International heeft Nigeria, Groot-Brittannië en Nederland opgeroepen een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar de rol van Shell. „We gaan het dossier zeer serieus bestuderen en als we aanleiding zien starten we een onderzoek”, reageert een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM).

Als het OM geen onderzoek instelt, dan zal Amnesty aangifte doen. Momenteel werkt Amnesty aan een strafdossier wat op termijn aan het OM kan worden gegeven. Wanneer dat dossier klaar is, weet de organisatie niet.

Shell heeft altijd ontkend betrokken te zijn geweest bij deze mensenrechtenschendingen. „Shell heeft niet aangezet tot geweld of dat aangemoedigd. Wij geloven dat de feiten duidelijk zullen aantonen dat Shell niet verantwoordelijk was voor die tragische gebeurtenissen.”