Nieuws/Binnenland

Overheid zet iedereen rondom kinderopvang op lijst

ANP XTRA

AMSTERDAM - Iedereen die betrokken is bij plekken waar op professionele wijze op kinderen wordt gepast, moet zich vanaf 1 maart 2018 registreren in een speciaal opgericht personenregister. Dat geldt voor stagiairs, uitzendkrachten en vrijwilligers, maar ook voor bouwvakkers die structureel werken vlakbij een kinderopvang, of buurtbewoners die er geregeld komen.

ANP XTRA

Dat meldt het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Sinds 2013 worden alle vaste medewerkers in de kinderopvang, gastouders en hun volwassen huisgenoten constant gescreend. Dat wordt nu uitgebreid met uitzendkrachten, stagiairs, vrijwilligers en zelfstandigen.

Ook mensen die ’structureel aanwezig zijn op de opvanglocatie’, moeten zich inschrijven, meldt het ministerie. Ook moeten ze een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) overleggen. Het kan gaan om een persoonlijk begeleider van een kind met een beperking, een buurvrouw die regelmatig op koffiebezoek gaat bij een opvanglocatie of een aannemer die een langdurige klus uitvoert op een locatie.

’Kwetsbaar’

„Kinderen zijn kwetsbaar, daarom is het belangrijk dat wij continu kijken naar hun veiligheid. Het register helpt om iedereen in beeld te krijgen die in de opvang met kinderen werkt”, zegt staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken.

De beheerder van het register is de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Als er een signaal komt dat een persoon werkzaam in de kinderopvang een bedreiging vormt voor kinderen, neemt DUO contact op met de GGD. Deze instantie neemt vervolgens contact op met de opvangorganisatie of het gastouderbureau.

Lees meer over